HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hem och Hyras avslöjande får DO att agera

Nyheter Hem & Hyras avslöjande förra året om att hyresvärdar diskriminerar bostadssökande med utländska namn får nu diskrimineringsombudsmannen, DO, att agera. Om inte hyresvärden Linnés i Kristinehamn går med på förlikning hotar DO med att driva ärendet till domstol.​
Det var i februari förra året som Hem & Hyra presenterade en undersökning gjord av Hyresgästföreningen.
Undersökningen gick ut på att en person med utländskt namn och en med svenskklingande namn ringde och sökte lägenhet hos samma bostadsföretag på orter med lediga lägenheter.
Femton bostadsföretag var direkt diskriminerande mot personen med utländskt namn som inte fick napp, medan den med svenskklingande namn erbjöds lägenheter, ansåg Hyresgästföreningen.
De femton bostadsföretagen anmäldes till DO, ombudsmannen mot etnisk diskriminering.
 
DO friade sedan elva av bolagen, men har nu bestämt sig för att driva ett ärende mot ett av bolagen, Linnés i Kristinehamn.
– I det här fallet var det ganska tydligt att de bostadssökande fick olika bemötande. Den med svenskklingande namn blev kallad till visning, något som inte erbjöds den sökande som hade ett utländskt namn, säger Eva Rosengren vid DO.
Fastighetsbolaget har nu två veckor på sig att nå en förlikning med anmälaren. Om inte, kommer DO att lämna in en stämningsansökan mot bolaget, enligt Eva Rosengren.
Hem & Hyra har förgäves sökt Dan Linné, ägare till det kritiserade bolaget, för en kommentar.

Läs också Kfasts inkomstkrav: Ninas kompis får inte flytta till Fröslunda DO-rapport visar: Inkomstkrav i Eskilstuna och Örebro kan vara diskriminering Regeringen granskar orättvisor på hyresmarknaden Hon tar sig inte in i förrådet - anmäler värd för diskriminering Rökare känner sig diskriminerade

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.