Annons

Hemliga diskussioner om ny hyresbas

Nyheter Nu börjar hemlighetsmakeriet. Flera regionordförande har idéer om vem som kan efterträda Barbro Engman, men väljer att tiga.

En knapp vecka efter att Hyresgästföreningens ordförande, Barbro Engman, avslöjat att hon kommer avgå två år i förtid har det tystnat i leden.

Hem & Hyra har talat med alla nio regionordföranden, men ingen förtroendevald vill längre uttala sig om vem som skulle vara lämplig på ordförandestolen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Björn Johansson, regionordförande i Sydost, vill inte ens yppa om han har en favoritkandidat.

– Jag vill inte delta i den typen av spekulationer. Jag tycker att valberedningen ska få göra sitt jobb, säger han.

Västra Sveriges regionordförande, Bengt Svensson, har vad han kallar ”en kvalificerad gissning” på vem det kan bli.

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

– Det är ett namn jag inte vill släppa. Men det är i kretsen runt förbundsstyrelsen i alla fall, säger han samtidigt som han förklarar att han tror att Barbro Engman redan krattat lite i manegen.

– Jag tror att Barbro har tänkt till. Jag tror inte att hon skulle hoppa av om det inte fanns något runt hörnet, någon som hon och valberedningen har tänkt på.

Även Rigmor Wilderoth, regionordförande, norra Skåne, har en tanke om vem som borde ta över efter Barbro Engman.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

– Jag har en kandidat som jag skulle vilja se, men jag vill först fråga den personen innan jag går ut med ett namn.

Annons

Lars-Åke Larsson, ordförande i region Mitt och ledamot i valberedningen, känner sig begränsad av att han faktiskt är en av de som ska komma med ett skarpt förslag till stämman i juni nästa år.

– Personligen kan jag inte uttala mig, eftersom jag sitter i valberedningen. Jag kan inte komma med de namn jag tänker på, det vore oerhört oklokt av mig att säga något just nu. Men klart det rör sig i skallen kring vem vi vill ha som efterträdare. Man måste vara mentalt förberedd på att folk kan lämna sina uppdrag.

Södra Skånes regionordförande, Bo Nilsson, tycker också att det är för tidigt att nämna några namn ännu.

– Det är trots allt tio månader kvar till stämman som ska välja en ny ordförande. Jag har några kandidater i åtanke, men det är inget jag vill torgföra i nuläget. Jag vet ju inte ens om de är intresserade av att ställa upp.

Hur en ny hyresbas ska vara råder det egentligen ganska stor enighet om. De flesta utgår från de egenskaper som utmärkt Barbro Engman, som retorisk skicklighet, kunnighet i bostadsfrågor, förmåga att hantera offentligheten och att vara en både lyhörd och enande kraft.

– Det gäller att vara väldigt intresserad av bostadspolitik, kunna ta diskussioner och att kunna framträda och prata. Samtidigt ska man vara duktig på att hålla ihop organisationen så att alla går åt samma håll, säger Björn Johansson.

Han får medhåll av bland andra Rigmor Wilderoth, som även diskuterar Hyresgästföreningens kopplingar till socialdemokraterna.

– Det som jag söker hos nästa ordförande är en person som är en duktig retoriker, är kunnig i bostadsfrågor och som förstår organisationen. Men det behöver inte vara en politiker. Jag tror det vore bra med en person som inte är kopplad till en politisk färg, säger hon.

Annons

Också Stockholms regionordförande, Greger Björkegren, efterlyser en person som står fri från den politiska sfären.

– Det viktiga är nu att det inte blir en politiker, någon med politisk ryggsäck. Det kommer jag i så fall att motsätta mig starkt, betonar han.

Lennart Derehag, ordförande i region BohusÄlvsborg-Skaraborg, tycker tvärtom att den politiska erfarenheten är ett stort plus.

– Det ska vara någon som är väl politiskt förankrad. Mycket av Hyresgästföreningens verksamhet handlar om opinionsbildning, så det är en klar fördel om vår ledare är van att umgås med politiker, säger han och berättar även att hans drömkandidat är en kvinna 35-40 år.

Anledningen är att Hyresgästföreningen i övrigt är mansdominerad och att Derehag betraktar både ålder och kön som viktiga frågor när en ny förbundsordförande ska väljas.

– Det får inte vara någon som är för oerfaren, men samtidigt inte en för gammal person. Det är viktigt att organisationen inte framstår som åldrad, säger han.

Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.