HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hemlös barnfamilj får bo kvar

Göteborg Den bostadslösa familjen Wehliye-Mohamud får bo kvar i jourboendet i Göteborg en tid till. En speciallösning ger dem en frist på två månader.
Foto: Gustaf Görfelt
Alimahad Wehliye, Faadomo Mahumud och deras åtta barn får två månader till på sig att försöka hitta en bostad.

– Just nu känns det jättebra, vi är glada. Men vi vet fortfarande inte vad som händer om två månader, säger Alimahad Wehliye.

Hem & Hyra skrev i tisdags om åttabarnsfamiljen, som riskerade att ställas på gatan. Trots att Alimahad Wehliye arbetar heltid som taxichaufför är det mycket svårt för en stor familj med låga inkomster att hitta bostad i Göteborg.

Läs ocksåFyra av tio får underkänt – stor brist på bostäder för äldre

Familjen har bott ett år på jourboenden som socialtjänsten betalat. Men den 30 november sades det nuvarande boendet upp.

Nu har den akuta krisen löst sig.

Efter förhandlingar mellan socialkontoret Västra Hisingen och företaget Positivum, som står bakom jourboendet, kunde Alimahad Wehliye och Faadomo Mohamud på torsdagen teckna ett kontrakt. Det låter dem bo kvar i huset ytterligare två månader.

Läs ocksåCorona tog död på byggboomen

I vanliga fall är det stadsdelen som köper boendet direkt av Positivum, för prisnivåer som ligger långt över den normala hyresmarknadens.

Men nu får familjen själva hyra av Positivum för en något lägre hyra i två månader, medan de kan fortsätta söka annan bostad.

– Jag tror det blir svårt, men jag ska göra allt i min makt för att hitta något, säger Alimahad Wehliye.

Läs ocksåRegeringen granskar orättvisor på hyresmarknaden

På mötet fick han också erbjudande att komma med i ett projekt där kommuner i mellersta Norrland söker arbetskraft och invånare. Men det tackade han nej till.

– Jag har redan ett jobb här. Jag kommer att fortsätta leta bostad i Göteborg eller inom pendlingsavstånd, säger Alimahad Wehliye.

LÄS MER: Fast anställning – ändå hemlös

Läs också Varannan ung vuxen känner ensamhet – särskilt hemma Sex av tio barn med utländsk bakgrund bor i hyresrätt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.