HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fast anställning – ändå hemlös

Göteborg Alimahad Wehliye har fast heltidsanställning. Ändå är han och hans fru Faadomo Mohamud hemlösa. Med åtta barn är de blockerade från att söka 99 procent av lägenheterna hos de stora bolagen i Göteborg.
Foto: Gustaf Görfelt
Faadomo Mohamud och Alimahad Wehliye söker desperat efter en bostad. Alimahad har fast heltidsanställning, men att hitta en bostad när man är tio personer i familjen är inte lätt.

– Jag är tacksam för all hjälp som jag och min familj fått av det svenska samhället, och jag vill inte tigga. Jag har ett arbete och betalar skatt. Jag vill använda min egen inkomst till bostaden. Men jag känner mig maktlös, säger Alimahad Wehliye.

Han har en tillsvidareanställning som taxichaufför och tjänar 25 000 kronor i månaden innan skatt. Hans fru Faadomo Mohamud är hemma med deras yngsta barn, som till skillnad från de andra är fött i Sverige.

Läs ocksåHemlös barnfamilj får bo kvar

– Det var inte planerat att vi skulle få ett barn till. Vi ska söka förskoleplats så att Faadomo också kan läsa SFI och kunna söka jobb, det är målet, säger Alimahad Wehliye.

Tillsammans med sina åtta barn bor Alimahad och Faadomo i ett jourboende ordnat av socialtjänsten i Göteborg.

Boendet är uppsagt sedan 30 november och familjen har uppmanats att hitta något annat själva. Men de har ingenstans att ta vägen och på måndagen var de fortfarande kvar i huset.

Läs också“Två gånger har vi stått på gatan”Familjen Khatab-Ghanam är samlade runt matbordet.

– Vi är väldigt oroliga. Vi har fyra år på Boplats och jag söker allt: första hand, andra hand, vitt, svart, hus, lägenheter. Även i andra kommuner. En fyra eller till och med en trea skulle fungera, bara vi får tak över huvudet. Men vi hittar ingenting. Jag vet inte vad vi ska göra, säger Alimahad Wehliye.

En del av förklaringen är att det finns mycket få lägenheter eller radhus de är tillåtna att söka. Bostadsbolagens regler för att motverka trångboddhet begränsar urvalet.

Hos de kommunala bolagen i Göteborg kan en familj på tio personer enbart söka femrummare. Hos en privatvärd som Balder kan de inte söka något alls, eftersom max åtta personer får bo i en femma där enligt uthyrningspolicyn.

Läs ocksåElva personer i en tvåa

Skriver du in att du har åtta barn är du spärrad från att ens klicka på mindre lägenheter på Boplats.

Det som återstår är i princip fristående hus som hyrs ut av privatvärdar.

Bakgrunden ser ut så här:

Alimahad Wehliye kom till Sverige som flykting från Somalia 2013, beviljades asyl och fick permanent uppehållstillstånd 2014. Han bodde då i Kållered.

– Jag började integrera mig, läste på SFI, tog körkort och sökte jobb, säger han.

Samtidigt ansökte han hos Migrationsverket om familjeåterförening, så att hans fru och barn också kunde komma till Sverige. På grund av bostadsbristen i Göteborg uppmanades han skaffa en bostad på annat ort.

Han sökte sig till Västerås, men när familjen anlände i juli 2016 var Alimahad fortfarande bostadslös. De hamnade på hotellboende, först i Västerås, sedan i Enköping.

Västerås kommun konstaterade att Alimahad Wehliye var skriven i Göteborgs kommun och krävde att han ordnade sin bostad där.

– Jag tänkte, jag har flera år på Boplats, jag borde kunna hitta något. Vi lyckades få tag i en andrahandslägenhet och flyttade. Kontraktet var på två år, men efter fyra månader sa förstahandshyresgästen att vi inte kunde bo kvar, säger Alimahad Wehliye.

Familjen lyckades inte hitta något annat och fick tillfällig hjälp av socialtjänsten. Men efter ett år på två olika jourboenden är den fristen slut.

Anledningen till socialkontorets avslag är att familjen inte har sociala eller medicinska problem, utan ”bara” är hemlösa. Ett problem som blir allt vanligare i Sverige.

Att Alimahad Wehliye lyckats få en fast anställning under tiden vägs också in som ett skäl till att familjen inte längre har rätt till bistånd, enligt beslut som Hem & Hyra tagit del av.

– Migrationsverket beviljade återförening, men hade jag vetat att det skulle bli så här svårt att hitta bostad hade jag inte hämtat barnen, säger Alimahad.

Var de ska bo i morgon vet de inte. Socialtjänsten uppmanar dem att söka boende på ett vandrarhem, och varnat att låsen på huset kan bytas ut annars. Men att hitta ett vandrarhem som kan ta emot tio personer på obestämd tid är inte heller lätt.

Som situationen är nu hade det nästan varit bättre för familjen att vara kvar i Somalia, konstaterar Alimahad Wehliye.

– Där är det visserligen väpnad konflikt. Sverige är mycket säkrare och jag är mycket tacksam. Men det är kallt här, det går inte att bo på gatan.

LÄS MER:

Hemlös barnfamilj får bo kvar

Socialtjänsten – en av landets största värdar

Fakta: Normer mot trångboddhet

De flesta bostadsbolag i Göteborg har normer i sin uthyrningspolicy för hur många personer man får vara när man söker lägenhet.

Normerna har kommit till för att hindra osund trångboddhet och onormalt slitage.

Enligt ett kommunalt beslut i september ska bolagen göra dessa regler ännu tydligare.

Fakta: Så många får man vara

Hos de kommunala bolagen Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder och Gårdstensbostäder ser normen ut så här:

1 rum och kök: max 3 personer.
2 rum och kök: max 4 personer.
3 rum och kök: max 6 personer.
4 rum och kök: max 8 personer.
5 rum och kök: max 10 personer.

Privatvärden Balder har följande norm:

1 rum och kök: max 2 personer.
2 rum och kök: max 3 personer.
3 rum och kök: max 5 personer.
4 rum och kök: max 6 personer.
5 rum och kök eller större: max 8 personer.

Hos de privata värdarna Wallenstam och Stena Fastigheter finns inga siffror i uthyrningspolicyn, men däremot formuleringen ”antalet personer som ska bo i lägenheten skall vara rimligt i förhållande till lägenhetens storlek”.

Fakta: Femrummare i Göteborg

Mellan 1 januari och 4 december 2018 har Boplats Göteborg förmedlat 6 863 lägenheter.

Av dessa är omkring 1 procent på 5 rum och kök eller mer.

5 rum och kök: 67 stycken.

6 rum och kök: 3 stycken.

7 rum och kök: 2 stycken

8 rum och kök: 1 styck.

På varje femrummare gick i snitt 780 sökande.

Fakta: Somalia

I Somalia är det vanligt med stora familjer. Genomsnittligt antal barn per kvinna är 6,6.

Somalia är ett av världens fattigaste länder, och har världens högsta nivå av barnadödlighet.

Sedan 1988 råder inbördeskrig och staten fungerar bara i mycket begränsad omfattning.

Läs mer här.

Läs också Bjarne såg på när hans hem förstördes av elden - polisen misstänker mordbrand Ny dom: "Dumpade" familj i grannkommun – slipper ansvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.