Annons

Heta känslor kring ombildning i Orminge

Nacka Det blir dyrare att bo när fastigheten övertas av bostadsrättsföreningen. Sju av tio hyresgäster på Skarpövägen i Orminge röstade ändå ja till att fastigheten ska ombildas. På onsdag står det klart om tillräckligt många även är med på själva köpet.

Bostadsrättsföreningens konsult Jan Holmqvist säger sig vara rätt säker på att tillräckligt många av de 365 hyresgästerna genomför köpet.

– Tänk er för, manar däremot P-O Brogren, pressansvarig på Hyresgästföreningen i Stockholm.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Så sent som i torsdags höll Hyresgästföreningen ett informationsmöte. Intresset var stort och känslorna svallade stundtals.

– Ombildningen skapar bara oro bland folk, gamla människor ringer och gråter i telefonen. Låt bli Orminge! krävde en kvinna på mötet.

Kim Fredriksson i bostadsrättsföreningens styrelse blev upprörd:

Läs ocksåEfter ombildningsbluffen: Toppmäklare blir utan legitimation

– Hyresgästföreningen framställer det som att husen nästan är rivningsfärdiga, men det är bluff och förbannad dikt. Vi har gjort en noggrann teknisk besiktning och det är inget fel på de bärande strukturerna.

Annons

P-O Brogren pekade på att föreningens konsult beräknat att kostnaden för en trerummare stiger från 6 000 kronor i månaden till över 7 000 kronor, om området ombildas.

– Det där är ett år gamla siffror, den korrekta ökningen är 260 kronor. Dessutom innebär den ekonomiska planen att det på fem år avsätts 70 miljoner kronor till investeringar i området, svarade konsulten Jan Holmqvist, som också var med på mötet.

Läs ocksåEfter gigantisk ombildningshärva – toppmäklare tar stridMäklare inblandad i ombildningsfiffel

Att fördyringen minskat från 1 100 till 260 kronor har två orsaker, säger han:

– Vi har fått ägaren Wallenstam att sänka priset på fastigheten med 20 miljoner kronor och vi har höjt insatserna rätt ordentligt.

De boende får nu lägga 10 000-13 000 kronor per kvadratmeter i insats.

Annons

P-O Brogren är inte imponerad.

– Wallenstam får 15 000 kronor per kvadratmeter. Det är lika mycket som HSB-lägenheterna i området säljs för, och de är renoverade. Så de enda som gör något klipp här är Wallenstam, säger han.

Även på Ornövägen och Edövägen i Orminge har ombildning diskuterats, men där har förespråkarna inte lyckats få ihop tillräckligt många röster.

Läs också Definitivt stopp för ombildningar i Göteborg Borgerlig allians vill ombilda kommunala hyresrätter i Nynäshamn Ombildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.