HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

HGF kräver återbetalning av hyror

Luleå Akelius höjde hyrorna för hyresgäster i Luleå utan att förhandla med HGF, Hyresgästföreningen. Nu kräver HGF skadestånd på 10 000 kronor per hyresgäst.

Hyresgästföreningen lämnar i dagarna i en stämningsansökan till Hyresnämnden för att Akelius ska återbetala för höga hyror för två hyresgäster i Luleå. HGF uppger att fler hyresgäster är drabbade och att ansökan kommer att omfatta fler.

– I Luleå har Akelius tagit ut en högre hyra av nya hyresgäster helt utan att ha förhandlat hyrorna med oss, säger Niclas Sundell, Chefsjurist på Hyresgästföreningen region Norrland. Det strider mot hyresförhandlingslagen och därmed är hyresavtalen ogiltiga.

Läs ocksåAnders fick nota på 12 000 kronor för repor i hissen: "Det är i alla fall mindre än 65 000"

I förra veckan lämnade Hyresgästföreningen region Norrland in en stämning mot Akelius Fastigheter i Östersund AB, efter att de tagit ut högre hyror av nya hyresgäster än vad som varit framförhandlat med Hyresgästföreningen. Precis som i fallen i Östersund, yrkar också Hyresgästföreningen på skadestånd, 10 000 kronor per hyresgäst som Hyresgästföreningen företräder.

– Akelius chef i Norra Sverige, Mikael Rånes, berättade själv i radio P4 Jämtland, att de gjort så här i två år och över hela Sverige, säger Niclas Sundell. Därför går vi vidare inom vår region och kommer att lämna in stämningar i fler städer än bara Östersund och Luleå. Dessutom har Hyresgästföreningens övriga regioner blivit uppmärksammade på detta och kommer även de att gå vidare.

Akelius ortschef Henrik Lundmark meddelar via mejl att han inte har några kommentarer till stämningen i Luleå.

Läs ocksåGaskrisen: Eva hotas av sexdubblad värmekostnad – ”Vet inte hur jag ska ha råd”Eva Arfvidsson, Vellinge, hyresgäst, biogas, gas, vellingebostäder

Akelius förvaltar 34 fastigheter med 797 lägenheter i Luleå.

Läs mer:
Hyresgästföreningen stämmer Akelius i Östersund

Läs också Nu kan Yasmine pusta ut – Högsta domstolen prövar inte hyresvärdens stämning Akelius lägenheter hyrdes ut till ockerhyror – hyresgäster kräver tillbaka 230 000 Lilian och Pontus vann segdragen tvist mot värden i Högsta domstolen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.