Annons

HGF kräver återbetalning av hyror

Luleå Akelius höjde hyrorna för hyresgäster i Luleå utan att förhandla med HGF, Hyresgästföreningen. Nu kräver HGF skadestånd på 10 000 kronor per hyresgäst.

Hyresgästföreningen lämnar i dagarna i en stämningsansökan till Hyresnämnden för att Akelius ska återbetala för höga hyror för två hyresgäster i Luleå. HGF uppger att fler hyresgäster är drabbade och att ansökan kommer att omfatta fler.

– I Luleå har Akelius tagit ut en högre hyra av nya hyresgäster helt utan att ha förhandlat hyrorna med oss, säger Niclas Sundell, Chefsjurist på Hyresgästföreningen region Norrland. Det strider mot hyresförhandlingslagen och därmed är hyresavtalen ogiltiga.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I förra veckan lämnade Hyresgästföreningen region Norrland in en stämning mot Akelius Fastigheter i Östersund AB, efter att de tagit ut högre hyror av nya hyresgäster än vad som varit framförhandlat med Hyresgästföreningen. Precis som i fallen i Östersund, yrkar också Hyresgästföreningen på skadestånd, 10 000 kronor per hyresgäst som Hyresgästföreningen företräder.

Annons

– Akelius chef i Norra Sverige, Mikael Rånes, berättade själv i radio P4 Jämtland, att de gjort så här i två år och över hela Sverige, säger Niclas Sundell. Därför går vi vidare inom vår region och kommer att lämna in stämningar i fler städer än bara Östersund och Luleå. Dessutom har Hyresgästföreningens övriga regioner blivit uppmärksammade på detta och kommer även de att gå vidare.

Akelius ortschef Henrik Lundmark meddelar via mejl att han inte har några kommentarer till stämningen i Luleå.

Läs ocksåVictorias hem hyrdes ut innan hon flyttat ut – får 20 000 i kränkningsersättning: "Det är ingenting!"

Akelius förvaltar 34 fastigheter med 797 lägenheter i Luleå.

Annons

Läs mer:
Hyresgästföreningen stämmer Akelius i Östersund

Läs också Dyrt efterspel för hyresgäster och skattebetalare efter sparkad bostads-vd Värden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur" Så blir din hyra i Kalmar län 2024 Ville förhandla hyran själv – blev skyldig 146 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.