Annons

Hög mediechef krävs på skatt – tjänade pengar på svartkontrakt

Stockholm Tolv personer uppges ha tjänat miljonbelopp på att sälja hyreskontrakt. Däribland en hög mediechef. Nu har Skatteverket beslutat att de ska betala skatt på vinsten från svartkontraktsaffärerna.
Svarthandel med kontrakt. Ett kontrakt undertecknas bakom en hand som håller en 500-kronors sedel.
Foto: Gry Ellebjerg

Hem & Hyra har skrivit flera artiklar om en härva där en mamma och en dotter ska ha sålt och förmedlat ett 40-tal hyreskontrakt. Det slutade med att mamman och dottern och femton säljare åtalades och rättegång planeras nästa år. Vi har också rapporterat om att flera hyresgäster som ingick i härvan blev av med sina hyreskontrakt.

Men nu visar det sig att det inte bara slutar med åtal. Skatteverket har utrett flera av affärerna och beslutat att tolv privatpersoner som sålt svartkontrakt ska betala skatt på pengarna de har fått in på försäljningarna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Sålde sex svartkontrakt för 2,5 miljoner

Hem & Hyra har lyckats få tag i sex av de tolv besluten från Skatteverket. Besluten visar att de sex personerna har sålt kontrakten till sina sex hyresrätter för 2 553 000 kronor, varav en del av pengarna har gått till svartmäklarnas provision. Totalt beräknas säljarna ha tjänat 1 130 000 kronor på försäljningarna av de sex hyresrätterna.

Skatteverket har därefter beslutat att de sex personerna totalt ska betala 473 000 kronor i skatt på vinsten.

I den summan ingår också så kallat skattetillägg, en avgift för att de lämnat oriktiga uppgifter till Skatteverket när de inte deklarerat pengarna från lägenhetsförsäljningarna.

Läs också15 åtalas för att ha sålt svartkontrakt – köpare kräver 8 miljoner: "Helt unikt avslöjande"

Bland de sex personerna finns en person som har en hög position i ett medieföretag och som har sålt en lägenhet i innerstan för 650 000 kronor. I förhör hävdar han dock att han själv fick 220 000 kronor i ersättning för kontraktet till lägenheten.

Annons

Skatteverket lägger nu på de 220 000 kronorna på hans årsinkomst på flera miljoner kronor vilket gör att han krävs på ytterligare 92 400 kronor i skatt.

Hem & Hyra har sökt chefen för att ställa några frågor utan att lyckas.

Läs ocksåKöpte svartkontrakt - nu förlorar elva hyresgäster sina lägenheterSvarthandel med kontrakt. Ett kontrakt undertecknas bakom en hand som håller en 500-kronors sedel.

I polisförhör uppger mediechefen att det var en kompis som uppmanade honom att sälja kontraktet till lägenheten. Kompisen hade enligt mannen sagt ”Du kan ju inte säga upp den. Klart du ska sälja den, det gör ju alla. Det är ju ingen som säger upp en hyresrätt inom tullarna”.

Varpå kompisen hjälpte till att förmedla kontakt med en svartmäklare och kontraktet såldes för 650 000 kronor.

På frågan vad han gjorde med de 220 000 kronorna svarade han i polisförhöret: ”Det har varit utlandssemestrar och restaurangbesök”.

Annons

Hittills har Skatteverket beslutat att tolv personer ska beskattas för sina inkomster från försäljningar av hyreskontrakt. Hem & Hyra har tagit del av sex beslut och begärt ut övriga sex beslut av Skatteverket.

Petra Liljeblad sektionschef på Skatteverket, vill inte kommentera ifall fler än de tolv personerna utreds.

– Vi uttalar oss inte om det pågår en utredning av en person eller ett bolag, säger hon.

Fakta: Svartkontraktshärvan - detta har hänt

Förra året avslöjades vad som kan vara Sveriges största härva med svartkontrakt. Våren 2020 inleddes en förundersökning i ärendet om svarthandel, hyreskontrakt har sålts för som mest två miljoner kronor. I december 2020 blottlade Skatteverket den gigantiska härvan med svarta hyreskontrakt i en utredning. En mamma och en dotter misstänkts ha sålt och förmedlat ett 40-tal hyresrätter och tjänat stora pengar utan att betala skatt. Skatteverket krävde därför de båda på cirka sex miljoner kronor för att de inte har betalat skatt på sina inkomster från svartförsäljningen.

Sedan Skatteverkets utredning har härvan vuxit och fått stora konsekvenser för de inblandade. Hem & Hyra har skrivit om att elva hyresgäster som avslöjats med att ha köpt sitt hyreskontrakt har blivit uppsagda. Femton personer som varit inblandade i härvan har åtalats, mamman och dottern och tretton privatpersoner som har sålt sina lägenheter. De femton personerna stäms också på tolv miljoner kronor som de 20 lägenheterna som ingår i åtalet ska ha sålts för.

Både paradvåningar i innerstan och lägenheter i närförort har förmedlats av mamman och dottern. Säljare i innerstan fick enligt Skatteverket mellan 3 750 och 10 270 kronor per kvadratmeter. I förorten varierade beloppet mellan 2 187 och 5 000 kronor kvadratmetern.

Svartaffärerna har varit möjliga genom att det på pappret sett ut som att hyresgästerna byter lägenheter med varandra. Men så är inte fallet. Det handlar om så kallade skenbyten, köparen har folkbokfört sig i en lägenhet som använts för skenbyte – men aldrig bott i lägenheten.

Läs också Hyresgäster köpte svartkontrakt hos kommunala bostadsbolag Här är värdarnas metoder för att upptäcka svartuthyrning - röda kalsonger bevis när Arman skulle vräkas Nu kan du ange din granne på webben – värden vill komma åt svartuthyrning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.