Annons

Mor och dotter misstänks ha tjänat miljoner på att sälja lyxkontrakt

Nyheter Åtalet kallas för den största svartkontraktshärvan i Sveriges historia. En mor och dotter misstänks ha tjänat miljontals kronor på att handla med hyreskontrakt på lyxiga adresser i Stockholm, avslöjar Dagens ETC. Nu riskerar de upp till två år i fängelse – och Skatteverket kräver sex miljoner kronor tillbaka.
Foto: Wikimedia commons/Hem & Hyra
En mamma och dotter döms till fängelse i en gigantisk svartkontraktshärva där hyreskontrakt har sålts i stor skala.

På pappret är den 52-åriga kvinnan ägare till ett oansenligt litet fastighetsbolag. I verkligheten är hon en av Stockholms allra tyngsta svartmäklare, skriver tidningen Dagens ETC. Tillsammans med sin dotter misstänks hon ha tjänat miljontals kronor på att förmedla hyreskontrakt i bland annat fashionabla Östermalm och Vasastan i Stockholm.

Utredningen mot de två kvinnorna är en av de största någonsin när det gäller svarthandel med hyreskontrakt. Bara Skatteverkets granskning är 148 sidor lång – fylld av vittnesmål, sms-konversationer mellan säljare och köpare samt banktransaktioner, skriver Dagens ETC.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Skatteverket anser att kvinnan och hennes dotter totalt har mäklat försäljningen av ett 40-tal förstahandskontrakt under perioden 2017–2019 – affärer värda allt från några hundra tusen kronor till ett par miljoner vardera.

För denna ”förmedlingsverksamhet” vill myndigheten nu ha skatt. I ett färskt beslut kräver staten modern och dottern på cirka tre miljoner kronor vardera. Det här är första gången svartmäklare på den här nivån fastnat hos Skatteverket, skriver Dagens ETC.

Kvinnans bankhistorik för de senaste åren vittnar om ett vidlyftigt leverne, med resor till bland annat New York, Sydafrika, Turkiet, Spanien, Grekland, Argentina och Bahamas. Samtidigt har hon tagit extremt stora summor utan som saknar förankring i hennes officiella verksamhet, som till exempel Swishsummor på 150 000 kronor.

Läs också35-årig kvinna förlorar lägenhet på Östermalm efter svartkontraktshärva: "Mardröm"

Vid en husrannsakan hemma hos dottern säkrades förutom 129 500 kronor i kontanter även detaljerade sms-konversationer om köpande och säljande av hyreskontrakt.

Annons

Mamman hamnade på rättsväsendets radar efter att en skåpbil med vapen och tjugo kilo amfetamin hittats av polisen. En av pistolerna ska enligt polisens utredning ha använts vid ett dubbelmord i Hallonbergen 2018.

Den 52-åriga svartmäklaren ska ha hjälpt till att skaffa fram de 230 000 kronor som krävdes för att lösa ut bilen hos kronofogden – något som ledde till att hon därefter dömdes för penningtvättbrott och villkorlig dom med 12 000 kronor i dagsböter.

Läs ocksåSå mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsenTvådelad bild: Till höger porträttfoto på advokat Peter Hellman, i mörkblå kavaj, vit skjorta, mörkblå slips med orange ränder. Till vänster: en illustration med ett förstoringsglas och bakom det ikoner för olika sociala medier som Instagram och Facebook. Hur mycket får hyresvärden snoka på sina hyresgäster för att upptäcka otillåten andrahandsuthyrning?
Både skattesmäll och risk för fängelse

Henrik Söderman, åklagare vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, tänker åtala mamman och hennes dotter för svarthandel mellan 2016 och 2019. Brott som kan ge upp till två års fängelse.

Att dessutom kräva skatt för en verksamhet som är djupt kriminell kan låta underligt, medger Hans Berglund på Skatteverket.

– Det är en knäckfråga. Som vi ser det finns det olika typer av kriminell verksamhet. En viss typ kan aldrig kan vara laglig, som narkotika. Där finns inga möjligheter till skatteplikt.

– Att handla med bostadskontrakt är kriminellt men inte skattefritt, eftersom det skulle kunna vara skattepliktigt.

Annons

Skatteverkets beslut togs i december och kvinnorna har redan missat deadline för att betala tillbaka pengarna. De har dock fem år på sig att överklaga. Både modern och dottern förnekar all brottslig verksamhet.

– Jag dementerar allt. Allt är bullshit. Det är så jävla äckligt fel. Både jag och min dotter bestrider allt, det är helt fel, säger 52-åringen till Dagens ETC.

Hon hävdar även att de 129 500 kronor som polisen hittat i väskor och kuvert i dotterns lägenhet rör sig om en gåva.

– Det är pengar hon fått av mitt ex. Nu vill jag inte prata mer om det här.

Läs också Här är värdarnas metoder för att upptäcka svartuthyrning - röda kalsonger bevis när Arman skulle vräkas Nu kan du ange din granne på webben – värden vill komma åt svartuthyrning Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.