HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Höga avgifter slår hårt mot hyresgäster i Munkedal

Munkedal Bor du i lägenhet i Munkedal har du dragit en nitlott. Där får du betala mest i hela landet för taxor och avgifter. Näst billigast är det i Lidköping. Det visar en färsk rapport.
Hushållen inom Hyresgästföreningens region BohusÄlvsborg-Skaraborg (Bäsk) har fått högre avgifter för värme, vatten, avlopp, el och renhållning. Det visar rapporten Nils Holgersson, som bostadsorganisationerna HSB, Hyresgästföreningen, Riksbyggen, Sabo och Fastighetsägarna Sverige i dag presenterar för fjortonde året i rad.
Trots historiskt låga räntor och oförändrad konsumentprisindex (KPI) har taxor och avgifter gått upp och skillnaden mellan lägsta och högsta kommunen ökar. Överlag är det priset på el som sticker ut. Kostnaden för el har stigit med dryga tio procent under senaste året.
Munkedal toppar listan över höga avgiftskommuner i landet. Hyresgäster i Munkedal betalar 880 kronor mer i månaden för en lägenhet på 67 kvadrat än den som bor i Luleå, som har lägst avgifter.
I Lidköpings kommun är det billigast i regionen och näst billigast i landet totalt sett. Grannkommunen Grästorp är dyrast i Skaraborg och ligger på plats 32 nationellt.
Mark och Alingsås kommuner har bland landets högsta avgifter för fjärrvärme, topp tio respektive nio. Båda kommunerna utmärker sig även på höga kostnader för avfall.
En dryg tredjedel av hyran går till att täcka kostnader för avgifter och taxor och är svåra att påverka i hyresförhandlingarna.
– Det enda vi kan göra är att föra fram att bostadsbolagen måste satsa på energibesparande åtgärder som håller nere kostnaderna, säger Alf Gillberg, bostadspolitisk sekreterare på Hyresgästföreningen region BohusÄlvsborg-Skaraborg.
För övrigt gäller att bedriva opinionsbildning mot kommunerna.
– I Tanums kommun har vi gjort extra insatser. Där gjorde man sedan om vattentaxan och det har gett resultat. Tanum har tagit in 23 platser på listan över höga vattenavgifter, säger Alf Gillberg.​

Läs också Så tycker hyresgäster i Vaggeryd om sitt boende Skandinaviens lyckligaste bostadsområden är svenska Föräldrarna: barnen blir fast hemma Allt fler semestrar på hemmaplan Vi stör oss mer på grannar under sommaren

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.