Annons

Skandinaviens lyckligaste bostadsområden är svenska

Nyheter Svenskarna är så in i Norden nöjda med sitt bostadsområde. Vi blir också lyckligare med åren, visar en undersökning från Bonava.

Hur väl trivs människor i sitt bostadsområde? Den frågan har bostadsutvecklingsbolaget Bonava försökt svara på, genom att ställa frågor till 8 000 boende i åtta olika länder där företaget är aktivt.

Resultatet är smickrande ur ett svenskt perspektiv. På en skala mellan ett och hundra kammar svenskarna hem 79 poäng i lyckoindexet över sitt bostadsområde, vilket gör Sverige klart bäst i klassen. Näst gladast över sitt boende är man i Tyskland och Danmark.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Statistiken handlar om vad som får folk att trivas. Nu vet vi för första gången vad som får oss att gilla bostadsområden och vet därmed också hur vi kan utveckla nya områden som får våra kunder att verkligen trivas och känna sig hemma, säger utvecklingschef Clara Westman.

Annons

Intressant nog blir svenskarna bara gladare med åren. Åldersgruppen 18 till 34 år hamnar bara på 68 lyckopoäng, medan personer över 65 år kammar hem hela 85 av 100 poäng i snitt. Svenskar som äger sitt hem är markant gladare över sitt boende än människor som hyr – och särskilt lyckliga är de som bor i ett eget hus. För dem som äger sitt boende väger det också tyngre att ha nära till grönområden och bra träningsmöjligheter.

Inkomstnivån spelar mindre roll för boendelyckan än man kunde ha trott. Ett hushåll med mindre än 20 000 kronor att leva på i månaden når i snitt en lyckonivå på 71 poäng, medan ett hushåll där man tjänar 50 000 kronor eller mer landar på 81 poäng.

Annons
Läs ocksåAnsedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig”
Fakta: Svenskar mest glada över boendet
Land Lyckonivå
Sverige 79
Danmark 74
Tyskland 74
Finland 73
Norge 73
Lettland 72
Estland 65
(St. Petersburg) 66
Snitt 72
Fakta: Lyckoindexets tre delar
  • Hur mycket man gillar sitt bostadsområde.
  • Hur väl man känner sig hemma i bostadsområdet.
  • Hur väl förankrad man är i sitt bostadsområde.
Läs också Marianne, Magnus och Mikael tvingas leva i förfallet hus – mitt i lyxområdet: ”Som att vi inte har människovärde” Så svårt är det för funktionsnedsatta att byta lägenhet: "Ett boende på nåder" Ann-Louise, 47, är fast i lägenheten efter hjärnblödningen - nekades förtur: "Måste härifrån" Centralt boende mitt i smeten – om pippin själv får välja

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.