Annons

Vi stör oss mer på grannar under sommaren

Nyheter Uteserveringar, skratt, och musik. Mer än var fjärde person störs mer av oljud på sommaren än under övriga året – en halv miljon svenskar kan därför inte sova med fönstret öppet.

När vintern håller oss i sitt hårdaste grepp är vi många som längtar efter ljumna sommarkvällar med gott sällskap och ett gott glas vin.

Då är det lätt att glömma hur irriterande svårt det kan vara att somna när alla semesterfirare njuter av livet och man själv behöver gå upp i tid nästa morgon.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Drygt var fjärde person störs nämligen mer av ljud utifrån under sommaren än under vintern, visar en undersökning som Hem & Hyra låtit opinionsinstitutet Skop utföra bland landets hyresgäster.

28 procent av de 1 000 tillfrågade kan inte sova med öppen balkongdörr eller fönster under sommaren, och det absolut vanligaste skälet varför är oljud från grannar eller trafik.

Att sova med fönstret öppet i en stilla sommarnatt är dock en lyx, ingen rättighet.

Läs ocksåEwas bullerfasa fortsätter – värden och gymmet skyller på varandra

– Något sådant krav kan man inte ställa. Det finns gränsvärden för hur höga ljud man ska behöva tåla, men de mäts inomhus med stängt fönster, säger Lennart Björkman, chefsjurist på Hyresgästföreningen. 

Annons

Enligt Socialstyrelsen är ljudnivåer över 45 decibel att betrakta som en olägenhet. Vid läggdags och under natten ska man dock inte behöva uthärda ljud över 30 decibel, klargör Lennart Björkman.

 – Det kvittar egentligen om det är trafik eller oljud från grannens balkong. Men någon fast tid för själva insomningsfasen finns inte. Det är en flytande gräns.

Läs ocksåKrock mellan kulturliv och störda grannar: ”Inget verkar hjälpa”

Tvingas man ha fönstret öppet för att det är olidligt varmt inomhus är läget ett annat. Men då är det egentligen inte tal om en störning, utan att hyresvärden ska utrusta lägenheten så att temperaturen i bostaden inte överskrider 26 grader under en längre tid.

Inte heller kan man kräva lugn och ro på dagen bara för att man jobbar natt.

– Det är samhällets normer som gäller. Och de flesta i samhället arbetar på dagen och sover på natten.

Annons

Allra mest störs familjer med barn under sju år. De som uthärdar sommarens oljud bäst är medborgare från 70 år och uppåt.

Hos Svenska störningsjouren drar man tydliga paralleller mellan årets varma, lediga dagar och störningar i form av personer som inte får till nattsömnen.

– Det finns absolut ett samband. Är det bra väder så sitter folk till exempel ute på balkongen mer, och då stör det också mer. säger delägaren Yvonne Byström.

Fakta: Sommarstörningar

28 procent störs mer av ljud utifrån på sommaren än på vintern.
72 procent kan sova med öppen balkongdörr eller fönster – 28 procent kan det inte.
58 procent av dem som inte kan sova med fönstret öppet måste hålla stängt på grund av oljud.
Allra mest störs vi av trafik, näst mest störs vi av grannar.

Källa: Skop/Hem & Hyra

Läs också Inspektörerna som inte inväntar klagomål - "Vi vill hitta bostäderna som går under radarn" Miljonvitet mot gymmet i Ewas hus upphävs Gymbullret ett gissel för Ewa och hennes grannar – ”Helvetiskt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.