Annons

Föräldrarna: barnen blir fast hemma

Nyheter Bara var fjärde förälder tror att deras barn har goda möjligheter att finna en bostad. Varannan befarar att barnen kommer bli tvungna att bo kvar hemma länge.

Enligt Hyresgästföreningen saknar varannan ung vuxen mellan 20 och 27 år i dag en egen bostad. Det svenska mäklarföretaget Mäklarhuset har frågat 1 123 personer med hemmavarande barn om deras tro och förhoppningar.

Undersökningen visar att enbart 26 procent anser att deras barn har goda möjligheter att skaffa en egen bostad när de är mellan 20 och 25 år gamla. 71 procent anser att barnen har små möjligheter, varav 36 procent uppskattar möjligheterna som mycket små.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Vidare bedömer fler än hälften, 62 procent, att det finns en stor risk att barnen tvingas bo kvar hemma längre än barnet önskar. Var tredje förälder, 31 procent, säger till och med att de fått skjuta upp sina egna flyttplaner på grund av att barnen inte flyttat hemifrån.

Annons

Erik Wikander, vd på Mäklarhuset, tror att en orsak till att unga vuxna blir hemma är att kontantinsatsen som krävs för att köpa en bostad är för hög. Han föreslår att den sänks till blott fem procent av bostadsrättens kostnad vid köpet av en första mindre lägenhet. 

– Det är skrämmande att majoriteten av föräldrarna inte tror att barnen kan skaffa en egen bostad när de blivit vuxna, säger han.

Annons
Läs ocksåVar fjärde ung vuxen bor kvar hos föräldrarna - de flesta mot sin viljaUnga vuxnas boende 2023 Ola Palmgren

77 procent av föräldrarna känner ett ekonomiskt ansvar för att hjälpa sitt barn att köpa en bostad. 26 procent svarar att de har ett särskilt bostadssparande till sina barn och närapå hälften, 46 procent, kan tänka sig att ta ett lån på sin egen bostad för att hjälpa sitt barn med en kontantinsats.

Fakta: Ur undersökningen

26 procent av föräldrarna anser att deras barn har goda möjligheter att skaffa sig en egen bostad när de är mellan 20 och 25 år gamla.
62 procent av förädrarna ser en stor risk för att deras barn tvingas bo hemma längre än barnet vill.
31 procent av föräldrarna har fått skjuta upp sina egna flyttplaner för att deras barn tvingats bo kvar hemma.

Källa: Mäklarhuset

Läs också Regionkontor flyttar till brokig stadsdel: ”Vi ska vara där folk är” Nu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende” Värd vill höja 10,6 procent – "Folk är oroliga att inte klara det" Han ska kämpa för världens hyresgäster - ny generalsekreterare från Malmö: "Omtumlande"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.