HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Höga hyreskrav från Varbergs Bostad

Varberg Varbergs Bostad vill höja hyrorna med 5,9 procent. Jämfört med vad andra värdar i Västsverige och Halland krävde förra året är det ett mycket högt yrkande.

Nu börjar förhandlingarna om nästa års hyror att dra igång på allvar. Kommunägda Varbergs inleder nämligen med att kräva höjda hyror på i snitt 5,9 procent, enligt ett brev som Hyresgästföreningen skickat ut till sina medlemmar i staden. Bolagets krav ska nu förhandlas med Hyresgästföreningen.

För en hyresgäst som idag har en månadshyra på 5 000 kronor i månaden skulle en höjning på 5,9 procent innebära ökade månadskostnder på nästan 300 kronor.

Läs ocksåHet marknad för hyreshus – och allt som krävs är pengar

Varbergs Bostad är först ut bland de halländska värdarna med sitt yrkande, så därför kan man inte jämföra deras hyreskrav med andra bostadsbolag i länet. Men tittar med på vad andra bolag i Västra Götaland och Halland krävde förra året är 5,9 procent mycket högt.

Varbergs Bostad själva krävde förra året hyreshöjningar på 3,4 procent. Då bröt förhandlingarna med Hyresgästföreningen samman, eftersom parterna inte kunde komma överens. I slutändan var det istället den partssammansatta Hyresmarknadskommittén i Stockholm som bestämde hyreshöjningen till två procent.

En granskning som Hem & Hyra genomförde förra året visar att Varbergs Bostad år 2012 gjorde en vinst på drygt 5 600 kronor per lägenhet – vilket är trettonde högst i Sverige.

Läs ocksåVarbergs Bostad vill höja hyran

Samtidigt får Varbergs Bostad högst betyg av alla kommunala bostadsbolag i Västra Sverige när hyresgästerna själva får bedöma vardagsförvaltningen. Varbergs Bostad är också det kommunala bostadsbolag som har lägst snitthyra i Västsverige.

Läs också Hyresgäster ska kunna leva klimatsmart: "Det är bråttom" Städerna tätnar dramatiskt i Halland - Kungsbacka toppar listan Varbergs Bostad backar om miljötvättmaskiner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.