Annons

Höga hyreskrav från Varbergs Bostad

Varberg Varbergs Bostad vill höja hyrorna med 5,9 procent. Jämfört med vad andra värdar i Västsverige och Halland krävde förra året är det ett mycket högt yrkande.

Nu börjar förhandlingarna om nästa års hyror att dra igång på allvar. Kommunägda Varbergs inleder nämligen med att kräva höjda hyror på i snitt 5,9 procent, enligt ett brev som Hyresgästföreningen skickat ut till sina medlemmar i staden. Bolagets krav ska nu förhandlas med Hyresgästföreningen.

För en hyresgäst som idag har en månadshyra på 5 000 kronor i månaden skulle en höjning på 5,9 procent innebära ökade månadskostnder på nästan 300 kronor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Varbergs Bostad är först ut bland de halländska värdarna med sitt yrkande, så därför kan man inte jämföra deras hyreskrav med andra bostadsbolag i länet. Men tittar med på vad andra bolag i Västra Götaland och Halland krävde förra året är 5,9 procent mycket högt.

Annons

Varbergs Bostad själva krävde förra året hyreshöjningar på 3,4 procent. Då bröt förhandlingarna med Hyresgästföreningen samman, eftersom parterna inte kunde komma överens. I slutändan var det istället den partssammansatta Hyresmarknadskommittén i Stockholm som bestämde hyreshöjningen till två procent.

En granskning som Hem & Hyra genomförde förra året visar att Varbergs Bostad år 2012 gjorde en vinst på drygt 5 600 kronor per lägenhet – vilket är trettonde högst i Sverige.

Annons
Läs ocksåSå fick Eva sin hyra halverad i rätten: ”Jag har inte kunnat smälta det”En äldre, kortklippt kvinna som står i ett rum med flera gröna krukväxter och prydnadssaker, bland annat en tomte. I bakgrunden en katt.

Samtidigt får Varbergs Bostad högst betyg av alla kommunala bostadsbolag i Västra Sverige när hyresgästerna själva får bedöma vardagsförvaltningen. Varbergs Bostad är också det kommunala bostadsbolag som har lägst snitthyra i Västsverige.

Läs också Förhandlingarna bröt samman när Ulfs värd ville höja hyran med 12 procent – det händer nu Krävs på 10 år gammal hyra – därför kan hyresgästen tvingas betala Ny hyra för 5 500 hushåll i Varberg – högst höjning i Halland Äntligen post i brevlådan – men det tog nio månader

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.