HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Högre hyror i Trollhättan och Lysekil

Fyrstad Nu rullar hyresuppgörelserna i Västra Götaland in i rask takt. Hyrorna i Lysekil är klara för nästa år medan Eidar i Trollhättan fick igenom ett tvåårigt avtal.

Inför förhandlingarna med Hyresgästföreningen krävde Eidar 2,7 procent högre hyror för 2013. När diskussionerna blev klara förra veckan hade parterna enats om ett tvåårigt avtal som innebär höjningar på 1,75 procent nästa år och 1,5 procent under 2014 för bolagets drygt 5 000 lägenheter. 

Eidars vd Urban Blom tycker att avtalet blev bra trots att kravet bantades ned. Anledningen är den tvååriga överenskommelsen som tillåter att arbetet med underhållsinsatser och annat kan rulla på i ett jämnare flöde under hela året. 
– Vi skrev redan i yrkandet att vi gärna ser ett längre avtal. Det ger en längre framförhållning och är bra för alla parter, säger han.

Läs ocksåSäljplaner för att rädda Eidars ekonomi

Förra året fick Eidar igenom höjningar på 1,85 till 1,95 procent för kall- respektive varmhyra. 
Vad har de pengarna gått till? 
– Oj, det var en himla stor fråga! Vi har gjort oerhört mycket underhåll, allt från tak, fönster, fasader till ytskikt. Hyresgästerna fick nog ganska mycket för pengarna, säger Urban Blom.

Annons

Enligt Hyresgästföreningens förhandlare Siv Fransson var förhandlingarna intensiva. Diskussionerna handlade främst om det löpande underhållet men också om bolagets stora utmaning att genomföra mer övergripande insatser med stamrenoveringar i områden med stora behov.
– Från början stod vi långt ifrån varandra. Det känns bra att vi lyckats pressa ner bolagets krav till en rimligare nivå. Ett tvåårsavtal är också positivt, nu vet både bolaget och, framförallt, hyresgästerna vad hyran är en lång tid framöver, säger Siv Fransson i ett pressmeddelande.

Uppgörelsen innebär att en normaltvåa i Trollhättan går upp 76 kronor efter nyår och sedan ytterligare 66 kronor den 1 januari 2014. 

Läs ocksåHyresgäster får hjälp att kolla lägenheten och lära sig om rättigheter och skyldigheter

Även hyrorna hos Lysekils Bostäder är färdigförhandlade. Här är avtalet ettårigt och innebär att varmhyrorna ökar med 1,8 procent och kallhyrorna med 1,7. Garage och p-platser höjs inte alls. Bolagets ursprungliga krav låg på 3,8 procent men justerades ner till 2,7 procent lagom till förhandlingsstart. 

Annons

Snittresultatet av de hyresförhandlingar som hittills är klara i länet ligger på 1,77 procent. Här kan du se Hem & Hyras lista över färdiga förhandlingar i Västra Götaland.

Fakta: Eidars hyror 2013 och 2014

1 januari 2013 höjs hyrorna med 1,75 procent. Undantagna är fem lägenheter på Husarvägen och Kadettvägen samt bostäderna i Velanda, där hyrorna lämnas oförändrade.
Hyrorna för garage och parkeringsplatser höjs med lika mycket under året. På Humlans parkeringsdäcksgarage blir hyran oförändad.
1 januari 2014 höjs bostadshyrorna med 1,5 procent. Hyrorna för garage och parkeringsplatser höjs med samma procentsats.

Läs också "Ansvarslöst av kommunala bolag" - förhandlingschef fördömer strandningar Två nya hyresuppgörelser klara i Västsverige – så höga blir de Hyresvärdarna satsar på Huskurage - men metoden får också kritik

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.