HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Högre vinst än väntat för Gotlandshem

Gotland Sju miljoner i vinst. Gotlandshems resultat förra året var ett av de lägsta på fem år, men ändå bättre än väntat. Framöver väntar flera utmaningar både i att minska skulder och öka bostadsbyggandet.
Foto: Jenny Knutsson
Gotlandshem tänker lämna sina lokaler i Gråbo.

Kommunägda bostadsbolaget Gotlandshem redovisar en vinst på 7,1 miljoner kronor för 2016. Sett till den senaste femårsperioden är det ett av de lägsta resultaten.

–Jag är ändå nöjd med vårt resultat med tanke på att vi hade lagt en budget på noll, förklarar Elisabeth Kalkhäll, vd för Gotlandshem, som tillträdde sin tjänst i april förra året.

Läs ocksåGotlandshem vill riva 148 hyresrätter – oroligt läge för hyresgästernaGotlandshems hus i Gråbo

Under 2016 gynnades Gotlandshem som så många andra hyresvärdar av låga räntekostnader, full uthyrning och en varm vinter. Bolaget har bland annat satsat på ökat underhåll och att ordna boinflytande i egen regi, att hyresgästerna fått vara delaktiga i olika projekt och satsningar.

Lekplatsen i Slite blev en positiv händelse för hela samhället. Det är kul att arbetet med boinflytande fick ett sånt genomslag. Vi ser resultat också i nöjdare hyresgäster och nöjdare medarbetare, så det är något vi kommer att fortsätta med, säger hon.

Gotlandshem dras samtidigt av stora lån som tagits för att finansiera nyproduktionen. För närvarande har bolaget skulder på totalt 1,3 miljarder kronor. Soliditeten, som visar hur stor del av tillgångarna som är eget kapital, låg förra året på 15,6 procent.

Annons
Läs ocksåAllt fler värdar kräver saftig hyreshöjning – Gotlandshem vill höja med 9,95 procent

— Vi har för stor belåningsgrad och det kan inte fortsätta. Vi når snart lånetaket. Det är därför vi har initierat förslaget om att få pröva möjligheten att sälja av vissa fastigheter, förklarar Elisabeth Kalkhäll.

En eventuell fastighetsförsäljning kan lätta skuldbördan och ge bolaget bättre möjlighet att finansiera nyproduktion och underhåll framöver, berättar hon.

— I dag renoverar vi 35 lägenheter per år, men framöver behöver vi renovera 100 lägenheter om året för att vi ska hålla beståndet i bra skick.

Läs ocksåGotlandshems oväntade satsning – vill bygga 500 bostadsrätter

2015 fick Gotlandshem i uppdrag att bygga 400 lägenheter fram till 2020. De senaste två åren har bolaget lyckats få fram 119 stycken.

Annons

— Vi har byggt alldeles för lite om man ser till vad vi ska göra. Fram till 2019 har vi 156 lägenheter i planerad produktion, sedan tillkommer Visborg där vi fått markanvisning för 250 lägenheter. Där hoppas vi att planen blir klar 2018 och att vi kan börja bygga 2019.

Kommer ni att klara målet med 400 lägenheter om knappt fyra år?

— Självklart, jag vill gärna bygga mer. Får vi bara tillgång till byggbar mark så kommer vi att göra det. Det är det uppdrag som vi har fått av ägarna så det ska vi genomföra, för mig finns det inget annan alternativ, säger Elisabeth Kalkhäll.

Läs också Balkonger fick förbud efter renoveringsmiss Gotlandshems vd avgår efter kritiken

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.