HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Höjd hyra efter slarv med trappstädningen

Varberg Hyresgästerna i Varberg skulle sköta trappstädningen själva. Men vissa smet från sitt jobb och gjorde att de andra fick dra hela lasset. Nu tar hyresvärden Fortinova över städansvaret och höjer hyrorna.
Foto: Pixabay
När vissa hyresgäster struntade i att städa och snyltade på sina grannars arbetsinsats fungerade inte systemet. Nu får alla i husen höjd hyra. Personen på bilden har inte med artikelns innehåll att göra.

Hyresgästerna i Fortinovas hus på Morkullegatan i Varberg har tidigare betalat lägre hyra. Motprestationen är att de skött trappstädningen själva efter ett schema.

Men enligt Fortinova har vissa boende struntat i att göra sitt jobb. Det har fått till följd att det blivit smutsigt i trapphusen och att de som vill ha rent fått göra hela jobbet.

Läs ocksåTvättstugan - platsen där smutsiga grannkonflikter gror

En enkät som Fortinova gjorde visade att 48 procent av hyresgästerna ville att bolaget skulle ta över städansvaret mot en hyreshöjning på 90 kronor.

Men andra hyresgäster motsatte sig förändringen. Fortinova och Hyresgästföreningen kunde inte komma överens, och det slutade med att Fortinova tog saken till hyresnämnden i Göteborg.

Under tiden som hyresnämnden behandlade ärendet så ändrade sig en del av de protesterande hyresgästerna och gick med på värdens förslag. Fortinova argumenterade bland annat utifrån att motsvarande förändringar givit rätt till 90 kronor hyreshöjning på andra håll. Enligt bolaget är dessutom kostnaden för trappstädning två gånger i månaden antagligen högre än 90 kronor per hyresgäst, om nuvarande entreprenör anlitas.

Läs ocksåJessica får städhjälp av hemtjänsten – värden ville vräka henne: "Inte städat alls"Kvinna som står lutad mot en vägg och tittar in i kameran.

De hyresgäster som fortfarande var negativa kom inte till hyresnämndens sammanträde. Nämnden beslutar att Fortinova får rätt att höja hyrorna. Beslutet har inte överklagats.

Läs också Kräver att få ta över kontraktet – trots hyresskuld på 250 000 Kvinnans klagorop fick granne att flytta – nu vräks hon själv Levde i kaos utan el och nycklar – nu tvingas kvinnan bort från lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.