Annons

Höjd hyra efter slarv med trappstädningen

Varberg Hyresgästerna i Varberg skulle sköta trappstädningen själva. Men vissa smet från sitt jobb och gjorde att de andra fick dra hela lasset. Nu tar hyresvärden Fortinova över städansvaret och höjer hyrorna.
Foto: Pixabay
När vissa hyresgäster struntade i att städa och snyltade på sina grannars arbetsinsats fungerade inte systemet. Nu får alla i husen höjd hyra. Personen på bilden har inte med artikelns innehåll att göra.

Hyresgästerna i Fortinovas hus på Morkullegatan i Varberg har tidigare betalat lägre hyra. Motprestationen är att de skött trappstädningen själva efter ett schema.

Men enligt Fortinova har vissa boende struntat i att göra sitt jobb. Det har fått till följd att det blivit smutsigt i trapphusen och att de som vill ha rent fått göra hela jobbet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

En enkät som Fortinova gjorde visade att 48 procent av hyresgästerna ville att bolaget skulle ta över städansvaret mot en hyreshöjning på 90 kronor.

Annons

Men andra hyresgäster motsatte sig förändringen. Fortinova och Hyresgästföreningen kunde inte komma överens, och det slutade med att Fortinova tog saken till hyresnämnden i Göteborg.

Under tiden som hyresnämnden behandlade ärendet så ändrade sig en del av de protesterande hyresgästerna och gick med på värdens förslag. Fortinova argumenterade bland annat utifrån att motsvarande förändringar givit rätt till 90 kronor hyreshöjning på andra håll. Enligt bolaget är dessutom kostnaden för trappstädning två gånger i månaden antagligen högre än 90 kronor per hyresgäst, om nuvarande entreprenör anlitas.

Annons
Läs ocksåSå slipper ni bråka om stök när ni flyttar ihop: ”Spara in på egen tid”Varning! Städa gör man bäst tillsammans. Särskilt är det bra att ägna en stund i slutet av dagen åt gemensam undanplockning där hemma, anser organisatören Brita Hahne.

De hyresgäster som fortfarande var negativa kom inte till hyresnämndens sammanträde. Nämnden beslutar att Fortinova får rätt att höja hyrorna. Beslutet har inte överklagats.

Läs också Ströp och misshandlade kvinna i lägenheten – mister kontraktet Misshandlade grannen med bambukäpp – sägs upp Upprustningen hotar deras dröm: ”Slåss för ett direktdemokratiskt boende” Ann-Charlotte vann hyresfajten – nu får alla i kvarteret lägre höjning: ”Var tvungen att göra något”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.