HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Höjda hyror betalar eftersatt underhåll

Västra Götaland Drygt 15 miljoner år 2005 och 11 miljoner förra året. Det kommunala AB Bostäders vinster de senaste åren har inte givit avtryck på hyresavin. Ett stort renoveringsbehov sägs vara orsaken.

Förra året blev det ingen hyreshöjning alls, i år har hyresgäster i vissa områden av Borås fått en liten höjning, under 1 procent.

Men varför går inte hyrorna ner när bostadsbolagen får bättre ekonomi?
– Vi har ett stort eftersatt underhåll, inte inne i lägenheterna men av fasader och balkonger, säger Sven Liljegren, som efter 18 år som ekonomichef hos AB Bostäder i Borås nu blivit deras verkställande direktör.
Att man inte bättre använde överskottet under 2006 förklarar han med att vintern var besvärlig med högre uppvärmningskostnader än man räknat med. Hösten blev dock varmare än väntat och AB Bostäder fick dessutom, efter ett beslut i kammarrätten, 2,5 miljoner tillbaka i skatt och därmed en lägre skatt även för 2006.
– Hade vi vetat det tidigare har vi försökt att göra mer underhållsarbete, säger Sven Liljegren.
Under 1990-talet hade AB Bostäder problem med tomma lägenheter. Det gjorde att man inte hade råd att underhålla.
Ingvar Månsson, Hyresgästföreningens förhandlare, tycker att även Hyresgästföreningen måste ta ansvar för att vi får sunda och bra bostäder och att AB Bostäders vinster därför inte är iögonfallande.
– Förvaltarna måste avsätta pengar varje år för underhåll. Att vinsten blev lite för stor häromåret beror ju på att man inte hann upphandla ombyggnationer i tid.  

Läs också Från 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höja Basket ska blocka otrygghet på Hässle torg efter skottlossning Hyresförhandling gick fel - Gerd har betalat för mycket i ett år Här är kommunen där hyresgäster får sänkt hyra - 970 kronor billigare Hackad hemsida gör det svårt att betala hyran i Borås

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.