Annons

Höjt bostadstillägg för pensionärer får kritik

Nyheter För första gången på tio år höjs nu bostadstillägget för pensionärer. Men höjningen är för liten, enligt organisationerna SPF och PRO.
Foto: Pixabay

Regeringen meddelar nu att 290 000 pensionärer kommer att få höjt bostadstillägg. Från och med 2018 kommer det att höjas med upp till 470 kronor i månaden.

– De som varit med och byggt upp vårt land ska ha en bra pension. Det är en del av den svenska modellen, säger socialminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

I regeringens budgetproposition föreslås även att taket höjs från 5 000 till 5 600 kronor. Förslaget välkomnas av de två största intresseorganisationerna för svenska pensionärer, PRO och SPF. Men det är inte tillräckligt, menar de.

Annons

– Det är bra, och de med allra lägst inkomst kommer förmodligen att få den största höjningen. Vi gjorde dock själva en rapport för ett eller två år sedan och kom fram till att taket borde höjas till 8 000 kronor, säger Anna Eriksson, sakkunnig pensioner, på SPF.

PRO, SPF och SKPF presenterade i sommar en gemensam kravlista där ett av kraven var ett nytt tak, på minst 7000 kronor. Hösten 2015 föreslog en statlig utredning att taket skulle höjas till 7 300 kronor. Men den höjning som nu föreslås i budgetpropositionen är alltså för ett tak på 5 600 kronor.

Läs ocksåBostadstillägg för pensionärer ses över

I listan från de tre pensionärsorganisationerna ingick också ett krav på indexering, att bostadstillägget automatiskt skulle justeras när bostadskostnaderna förändras över tid.

Annons

– I och med att förslaget inte säger något om framtiden, de kunde säga att vi höjer 600 kronor nu och 500 kronor nästa år, så hade vi ändå velat se en indexering så att det höjs per automatik, säger Anna Eriksson, SPF.

Läs också 140 000 pensionärer kan gå miste om bostadstillägg Träd allt viktigare för att hålla nere temperaturen: "En ögonöppnare för många" Svenska hem upplevs allt varmare - större problem än kylan vintertid Därför kan det bli extra varmt precis här - som en ö med höga temperaturer

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.