HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

140 000 pensionärer kan gå miste om bostadstillägg

Nyheter Trots år av olika insatser har Pensionsmyndigheten inte lyckats nå ut till alla äldre som har rätt till bostadstillägg. Så många som 140 000 kan ha missat att söka. Nu ska informationen förbättras ännu en gång.
Foto: Anna Hultberg
Många pensionärer är ovetande om att de har rätt till bostadstillägg.

Förra året fick knappt 300 000 ålderspensionärer bostadstillägg, i stort sett lika många som tidigare år. Men antalet borde vara betydligt högre.

Flera utredningar har genom åren konstaterat att mörkertalet är stort. Mellan 80 000 och 140 000 pensionärer beräknas ha rätt till förmånen, men har inte sökt

Läs ocksåBostadstillägg för pensionärer ses över

För att minska mörkertalet har Pensionsmyndigheten haft i uppdrag att hitta nya vägar att nå ut med sin information. Men än så länge har insatserna varit otillräckliga. Jämfört med 2015 har antalet ålderspensionärer med bostadstillägg till och med minskat något.

Nu gör myndigheten ett nytt försök. Som grund finns bland annat en analys från förra året. Då kontaktades enskilda pensionärer, och  tjänstemän i tre olika kommuner – Norrköping, Gävle och Hofors.

Det visade sig att inte bara många pensionärer vet allt för lite om bostadstillägget, även kommunernas tjänstemän efterlyste enklare och tydligare information om vad som egentligen gäller.

Annons
Läs ocksåDet blir enklare för pensionärer att söka bostadstillägg

– Nu måste vi tydligare förklara vad bostadstillägget är, att alla har rätt att söka och att förmånen är ett tillägg till pensionen – ett komplement till den låga garantipensionen, säger Linda Nygren, pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten.

Pensionsmyndigheten ska nu ta fram nytt informationsmaterial, både i digital och skriftlig form. Dessutom ska de ta hjälp av tjänstemän i landets kommuner som får agera så kallade vidareinformatörer.

Anders Thoré, sakkunnig om pensionsfrågor hos PRO, pensionärernas riksorganisation, säger att Pensionsmyndighetens information kan bli mycket bättre och välkomnar därför satsningen.

Läs ocksåFörslag: Kraftigt höjt bostadstillägg

– Det finns väldigt många missuppfattningar om reglerna, säger han.

För att förenkla föreslår han även att pensionärer ges möjlighet att meddela sin bostadskostnad redan när de ansöker om pension. Detta för att lättare direkt kunna informera dem som har rätt till stöd. Andra förslag är information via Min pension och liknande sajter, samt i det orangefärgade pensionskuvertet.

Annons

PRO har sedan länge även påtalat att högsta boendekostnad för att få bostadstillägget borde höjas. Ett förslag om just detta presenterades i en statlig utredning 2015, men fick inte gehör. Och det lär dröja ytterligare minst ett år innan några förändringar kan ske.

Den arbetsgrupp som just nu ser över grundskyddet för de fattigaste pensionärerna ska överlämna sin rapport om knappt ett år. Eventuella förändringar kan därför ske tidigast våren 2018 meddelar Socialdepartementet.

– Om taket höjs hoppas vi att det indexeras för att följa förändringen av bostadskostnaderna. Annars riskerar vi att hamna i samma situation igen om 5-10 år, säger Anders Thoré.

Fakta: Så fungerar bostadstillägget
  • I dag kan en ensamstående pensionär få ett bostadstillägg på maximalt 5 090 kronor per månad.
  • Det är endast pensionärer med de allra lägsta inkomsterna som får maximalt belopp.
  • Det finns också ett ”särskilt bostadstillägg” som kan ges till pensionärer med något högre bostadskostnader men med mycket låga inkomster. Det beräknas utifrån skälig levnadsnivå.
  • Många missar att ansöka. Räkna ut om du har rätt till bostadstillägg på Pensionsmyndighetens hemsida.
  • Klicka här för att ansöka om bostadstillägg!
Läs också Sandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat" Gert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.