Annons

Hon frös – slutade betala hyran

Ödeshög En hyresgäst i Ödeshög krävdes på drygt 20 000 kronor för utebliven hyra. Hyresgästen slutade betala när värden inte fixade värmen i lägenheten.

Enligt hyresgästen låg inomhustemperaturen vintertid på 16 grader. Vid golvet skulle det bara vara runt fem grader varmt.

Hon kontaktade värden men åtgärderna dröjde och till sist valde hyresgästen att flytta. Så fort hon fick tag på en ny lägenhet slutade hon också att betala hyran för den gamla, som kompensation för bristerna.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Hyresvärden vände sig till Kronofogden och ärendet hamnade hos tingsrätten, där värden krävde sin före detta hyresgäst på fyra månadshyror, sammanlagt 20 800 kronor. Hyresvärden håller med om att temperaturen varit för låg, om än inte så låg som hyresgästen påstår. Men hon menar att den kompensation som hyresgästen redan fått, avdrag motsvarande en månadshyra, är tillräckligt.

Annons

Till sist kom parterna överens om en förlikning som innebär att hyresgästen ska betala sammanlagt 15 000 kronor enligt en avbetalningsplan.

Hyresgästföreningens jurist Ingrid Buskas, som företrätt hyresgästen, betonar att den som upplever brister i boendet bör kontakta värden så fort som möjligt och begära hyresnedsättning tills problemet är löst. Om värden inte går med på det kan man deponera delar av hyran hos länsstyrelsen.

Läs ocksåÅtta grader i badrummet – när Sebastian klagade skickade värden en uppsägningKällarlägenheten saknar tillräcklig värme och verkar inte ha bygglov som bostad. Dessutom är det iskallt i badrummet. När Sebastian Varas krävde åtgärder fick han ett SMS om att han var uppsagd.

– Att på eget bevåg sluta betala hyran är att ta en stor risk och ingenting jag rekommenderar, säger Ingrid Buskas.

Annons

Fryser du? Läs här om hur du mäter temperaturen hemma!

Läs också Få sätter in persienner trots väntad rekordsommar Evas hyresvärd skrev dotterns namn på kontraktet: "Det går inte att bo där" Strulet på seniorboendet tog knäcken på Kristina - flyr och förlorar 27 års ködagar Iskalla lägenheter – nu bävar hyresgästerna för värdens julledighet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.