Annons

Hos Wollinska stiftelsen i Kalmar är bara hälften så fattiga som de bör

Kalmar ​Lugnt, idylliskt och centralt. Wollinska stiftelsens fastigheter ligger verkligen fint i Kalmar. Och hyrorna är billiga. Anita Malmberg betalar 2 828 kronor för sin etta. Men i huset bor också höginkomsttagare.
Hon flyttade in 1 september och har precis funnits sig till rätta med katten Smulan och hunden Lycka. Och grannarna är trevliga, tycker hon.
– Så fort jag fyllde 65 var jag här och anmälde mig, så jag har stått fyra år i kö, säger hon.
 
I Wollinska stiftelsens hus på Ståthållaregatan bor bara pensionärer. Helt i enlighet med stadgarna. Vad som inte stämmer är att hälften av stiftelsens hyresgäster tjänar för mycket för att kunna anses vara ”behövande”.
Tre har en årsinkomst på runt 500 000 kronor och däröver, däribland förre stiftelse-vd:n Bo Holmer som själv bor i en av stiftelsens lägenheter. Han menar att hans bostad är undantaget från reglerna.
Två tjänar runt miljonen på sitt kapital och ytterligare några är inte långt därifrån
På gatan utanför Ståthållaregatan 3 möter vi en kvinna vars mamma bor hos stiftelsen. Hon tycker att modern ofta behandlats nonchalant och hon är misstänksam mot hur stiftelsen drivs.
– En av cheferna skaffade sig lägenhet här fast han inte får. De påstår att det är farliga trappor.
Fuskande stiftelser har hon ju hört talas om och hon tycker att en granskning är på sin plats.
– Jag har många gånger velat säga någonting, men jag har inte fått för mamma för hon är rädd att hon ska råka ut för någonting.
 
Bo Holmer bor alltså i en av stiftelsen lägenheter, som enligt stadgarna ska vara avsedd för ålderspensionärer med mycket liten inkomst.
Ska inte den ekonomiska situationen ligga till grund för om man får bli hyresgäst?
– Ja, från början, men i dag har vi ett helt annat socialt skyddsnät än på den tiden. I huvudsak är det åldersrelaterade problem och den ekonomiska situationen som ligger till grund, säger stiftelsens förra vd Bo Holmer.
Stiftelsens syfte är enligt stadgarna fortfarande att hyra ut till behövande. När en lägenhet blir ledig får de mest kvalificerade först erbjudande, men av olika skäl kan de tacka nej, säger han.
Bo Holmer avgick som stiftelsen-vd förra året och bor sedan tre år i en av deras lägenheter.
– Tre bostäder är undantagna från äldreboendet eftersom de har branta direkttrappor. Det är en av dem jag hyr efter beslut i styrelsen.

Annons
Fakta: Wollinska stiftelsen


Wollinska stiftelsen äger 205 lägenheter i centrala Kalmar, varav 32 hyrs ut till omsorgsförvaltningen.
Av 163 granskade hyresgäster tjänar 82 mer än 150 000 kronor per år, vilket är den övre gränsen för ”behövande”. Tio äger fastigheter.

Läs också Guide till hemförsäkringar Gyllene dynamon till Hem & Hyra – prisas för bästa arbetsledning Ny stiftelse ska stötta unga i Göteborgs utsatta områden Rika flyttar in i hus för fattiga Så höga är studenthyrorna Jonna bor billigast

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.