HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Blev uppsagd – försökte bränna ner socialkontoret

Nyheter Den ökände pyromanen hade fått en hyreslägenhet och en anställning. Men han slutade att gå till jobbet, struntade i att betala hyra och blev av med kontraktet. Strax därefter försökte han sätta eld på socialkontoret som ordnat bostaden och där hans handläggare jobbade. Nu döms han i hovrätten för försök till mordbrand och hot mot tjänsteman.
Med hjälp av en ränna av kartong hällde den så kallade Gryningspyromanen in rapsolja i ett rum på socialkontoret och tände på. Hovrätten dömer honom bland annat för försök till mordbrand.

Den drygt 50-årige mannen har figurerat i hundratals brandutredningar de senaste decennierna och gjort sig känd under namnet Gryningspyromanen. För två år sedan blev han villkorligt frigiven från ett åttaårigt fängelsestraff i ett försök att återetableras i samhället.

Men etableringen i Köping gick inte som man hoppats. Mannen sparkades från sin anställning vid kommunens servicelager efter konflikter med en annan anställd. Då valde kommunen att köpa en praktikplats på en hästgård åt honom, eftersom han ville prova på att jobba som hovslagare. Även denna gång satte kontroverser punkt för arbetet, och mannen slutade att betala sin hyra.

Läs ocksåGlömde kastrull på spisen - vanvård avslöjades

Mannens handläggare påtalade att han inte kunde bo kvar utan att betala hyra och uppmanade honom till slut att lämna ifrån sig nycklarna till lägenheten.

Strax därefter brann det på socialkontoret i Köping, där Gryningspyromanens handläggare arbetade. Genom att slå hål på en ruta hade mannen med hjälp av en ränna hällt in rapsolja på skrivbordet och golvet i ett av tjänsterummen. Med en brinnande papperstuss hade han därefter satt fyr på oljan.

Lyckligtvis spred sig inte elden, utan självslocknade på skrivbordet. Mordbrandsförsöket upptäcktes några timmar senare när personal anlände till platsen, reagerade över brandlukten och upptäckte den krossade fönsterrutan och pölen av rapsolja på golvet.

Läs ocksåBoråsområden fortsatt klassade på polisens lista

En dryg månad senare fick Gryningspyromanens handläggare på socialkontoret en hälsning från honom via e-post:

”Du är bara så jävla dum i huvudet … Jag ska göra allt i min makt för att göra ditt liv till ett helvete. Du avskedade mig efter två dagar och sedan påstår du att du jobbar socialt, du är perverst sjuk i huvudet.”

En kvart senare landar ett nytt mejl i kvinnans inkorg:

Läs ocksåPolisen: Det går åt rätt håll i Fröslunda och Lagersberg

”Jag glömde tala om att du kan hälsa dina kolleger att nu kommer räkningen. Jag tror ni alla förstår att det bara var en fråga om tid.”

Samma dag greps Gryningspyromanen av polisen utanför en Ica-butik utanför Köping. Han bar då två knivar på sig.

I somras dömdes den så kallade Gryningspyromanen för sitt försök att elda upp socialkontoret samt för hoten mot sin handläggare. Därtill ansåg tingsrätten att han var skyldig till grovt barnpornografibrott, brott mot lagen om knivförbud samt ringa narkotikabrott.

Under måndagen föll även hovrättens dom, som i stort är i linje med tingsrättens. Totalt kommer Gryningspyromanen att få avtjäna ytterligare två år och tre månader i fängelse samt betala 16 000 kronor i skadestånd, varav 5 000 ska gå till hans handläggare på socialkontoret.

Kvinnan uppger i förhör att hon blivit mycket rädd över de hotfulla mejlen samt branden på arbetsplatsen och berättar att hon övervägt att flytta från Köping.

Läs också Polisen: fuskarna måste sättas dit Möte om vikten av hemförsäkring

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.