HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hovrätten avslår barnens skadeståndskrav mot värden

Motala Hyresvärden Platen använde bilder på två barn utan vårdnadshavarnas tillåtelse och ska ersätta barnen med 500 kronor var. Däremot blir de utan skadestånd då Platen enligt hovrätten inte agerade med flit.

Det var i samband med en lekplatsinvigning i ett bostadsområde i Motala 2014 som fyra barn fotograferades av en fotograf anlitad av Platen. Bilderna användes sedan vid annonsering. Föräldrarna till två av barnen, som vid tillfället var tre och fem år gamla, stämde hyresvärden och krävde 20 000 kronor i arvode och skadestånd för barnens räkning. Enligt föräldrarna hade fotograferingen skett utan att de gett tillstånd för barnens medverkan.

Tingsrätten kom fram till att bilden visserligen utnyttjats utan vårdnadshavarnas samtycke, men att det inte skett med uppsåt eller oaktsamhet. Föräldrarna överklagade till hovrätten som nu har kommit fram till samma slutsats.

Läs ocksåÖstersundshem kräver Kindberg på miljoner i skadestånd

Hovrätten menar att det är klarlagt att de båda syskonen utnyttjats i reklamsammanhang vid två olika tillfällen utan att deras vårdnadshavare gett tillstånd till det. Däremot avvisar rätten kravet på skadestånd då det inte är bevisat att Platen gjort detta med uppsåt eller av oaktsamhet. Bilderna togs av en extern fotograf som hyresvärden hade ett avtal med. Det har senare sagts upp.

Föräldrarna krävde 3 000 kronor i arvode och 7 000 i skadestånd per barn medan Platen var villiga att betala ett arvode på 500 kronor vardera.

Hovrätten delar uppfattningen att det är ett rimligt belopp och menar i sin dom att lagens bestämmelser i första hand tar sikte på kända personer, som idrottare och skådespelare, eftersom det oftast är sådana personer som exponeras.  Ersättningen brukar då bestämmas utifrån personens värde i reklamsammanhang. Bevisbördan ligger hos den som begär ersättning. Men även privatpersoner utan kändisskap har rätt att få betalt för exponering och hovrätten bedömer att Platen lyckats bevisa att 500 kronor per barn stämmer överens med praxis i reklambranschen.

Läs ocksåNorrlands medlemmar fick hjälp värt miljoner

Enligt domen ska familjen stå för Platens rättegångskostnader på 1 359 kronor.

Domen kan överklagas till Högsta domstolen men där krävs prövningstillstånd för att domstolen ska ta upp målet.

Läs också Ex-vd inför rätta i vår Fortsatt manlig dominans bland ledamöterna i nämnden Tio personer har anmält lägenhetsbedragare i Värmland

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.