HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hundratals västsvenskar vräkspå grund av hyresskulder

Västra Götaland I fjol vräktes nära 300 västsvenska hyresgäster på grund av hyresskulder. En veckas försening kan i värsta fall vara nog. Men en aktiv värd kan hjälpa.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Förra året vräktes 299 hyresgäster i Västra Götaland på grund av hyresskulder. Det behöver inte handla om enorma belopp. Var fjärde hushåll hade bara missat någon enstaka hyra.

Hyresskulder är den vanligaste orsaken till att bli vräkt. Förra året drabbades nära 300 västsvenska hyresgäster. En av tio hade hyresskulder på minst 50 000 kronor. Men 69 berörda hushåll var skyldiga sin värd 5 000 kronor eller mindre, visar Kronofogdens statistik.

Rent juridiskt räcker det faktiskt med att du är en ynka vecka sen med hyran för att din värd ska ha möjlighet att säga upp kontraktet.

Läs ocksåEfter coronavräkningen - nu har Ulf hittat hem på 20 kvadrat

Allra först krävs dock ett beslut i hyresnämnden, tingsrätten eller hos Kronofogden som slår fast att du måste flytta.

Hyresvärden kan sedan be Kronofogden om hjälp att vräka, eller avhysa, den som inte betalar sin skuld eller flyttar frivilligt. Det är bara Kronofogden som får lov att avhysa folk från deras bostad. Det sker på en i förväg angiven dag. Då töms lägenheten och låset byts ut.

Kommunala Mölndalsbostäder har sedan 1,5 år valt aktiv kontakt när hyran uteblir. Det har redan gett effekt. Bolaget får in fler hyror, och lyckas samtidigt hjälpa fler att kunna bo kvar.

Läs ocksåGrannar lider när sjuka inte får hjälp

Rent praktiskt går det till så att boendekonsulent Stefan Velund vid varje månadsskifte kollar vilka hyresgäster som inte har betalat senaste hyran.

– Då söker jag upp dem. Ringer eller går hem och knackar på. De flesta blir tacksamma över att man hör av sig. Många vet inte hur de ska få hjälp, säger han.

I vissa fall ställer värden upp med en avbetalningsplan, eller ordnar byte till en billigare bostad. Direktkontakten är ofta avgörande, enligt Stefan Velund.

Läs ocksåGrät för högt och för mycket - vräks

– Det gäller att agera snabbt. Ökar hyresskulden blir det inte hanterbart. Den som redan har det knapert kan ha svårt att lösa en skuld på två månadshyror.

LÄS MER
Göteborg: De räddar ofta kontraktet – framgångsrikt samarbete i Hjällbo mellan Poseidon och socialtjänsten
Halland: ”Avhysningar ett misslyckande” – så jobbar Varbergs Bostad för att motverka vräkningar

Fakta: Uppsagd eller vräkt?

Obetald hyra kan vara skäl för uppsägning. Reglerar du skulden snabbt kan du ändå få bo kvar.
Om hyresgästen inte betalar eller flyttar kan värden begära hjälp med avhysning – vräkning.
Hyresskulder gör det ofta mycket svårt att få ny bostad hos andra värdar. Att bli vräkt är än värre.
Kan du inte betala din hyra? Kontakta din värd omedelbart. Kanske kan ni tillsammans hitta en lösning så att du kan bo kvar.

Läs också Vräkningar under pandemin: Hedda plågas av oro för sin familj Hyresgäst eldade upp grannens barnvagn och kokade "raketbränsle" på spisen
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.