Annons

I Amandas hus är inbrott vardag – ”Blev chockad när jag flyttade in”

Stockholm Mängder av inbrott, personer som sover i hissen och vandalisering. Hyresgästerna i Snabba Hus i Västberga lever i stor otrygghet. Flera kvinnor vågar inte lämna lägenheten utan försvarsspray. ”Jag blev chockad när jag flyttade in”, säger Amanda Sparmann.
Foto: Kenneth Samuelsson
Amanda Sparmann fick en chock när hon fick reda på allt som hade hänt i husen.

Tanken var god med projektet Snabba Hus, som togs fram av Jag vill ha bostad nu och Svenska Bostäder. Lägenheter för unga som kunde byggas snabbt. Men i Västberga har de Snabba Husen med 280 lägenheter blivit otrygga hus.

Hem & Hyra har träffat fyra hyresgäster som bor i olika delar av husen men som alla vittnar om rädsla och otrygghet i sin boendemiljö. Bakgrunden är de många inbrotten i postboxar och källarförråd, att de hittat sovande personer i hissen. Utöver det har de stött på folk som tar droger i trapphuset och hittat kanyler. De ifrågasätter varför de ska betala för sina förråd när de inte vågar gå ner i källaren.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Vågar inte lämna lägenheten utan försvarspray

Två kvinnor, som vill vara anonyma, berättar att de inte vågar gå ut i trappuppgången utan att ha med sig försvarsspray. Den ena kvinnan har blivit jagad av personer i trapphuset.

–Jag tar alltid fram sprayen när jag går i trappuppgången”, säger den ena kvinnan.

Den andra kvinnan berättar hur hon alltid har handen i jackfickan där försvarssprayen ligger när hon går i trappuppgången.

Läs ocksåStal övervakningskameran – sedan fotade tjuvarna sig självaOve Fafeeng och Andreas sitter vid en bänk. I bakgrunden ses bilar på en parkering.

– När det var som värst funderade jag på att flytta hem till min mamma, säger hon.

Massor med inbrott och hotfulla personer i trappuppgången har gjort att flera hyresgäster har försvarspray när de går ut från lägenheten.

Hyresgästerna har gjort otaliga anmälningar till hyresvärden Svenska Bostäder och Polisen. Men även engagerat sig i den lokala Facebookgruppen Snabba Hus i Västberga. Där är inlägg om brott och märkliga händelser inget ovanligt. Men problemen har fortsatt.

Flera inbrott i källarförråd

Hem & Hyra har tagit del av en lista med totalt 49 incidenter som har inträffat sedan april 2021. Under två dagar i augusti 2022 var det till exempel inbrott i två förråd, inbrottsförsök i ett förråd samtidigt som en hyresgäst får sin ytterdörr nerklottrad med svart färg och orden ”HA HA HA”.

Hyresgästerna i husen vid Västberga Allé har varit med om många inbrott i sina förråd.

Amanda Sparmann flyttade in i sin lägenhet i somras men när hon lade ut en bild på lägenheten på Instagram skrev flera personer ”lycka till med inbrotten”.

– Jag blev lite paff och tänkte vad har jag gett mig in på. Sedan när jag gick med i Facebookgruppen och såg vad som hade hänt blev jag lite chockad, säger Amanda Sparmann.

På grund av flera inbrott i postboxarna så vågar flera hyresgäster inte beställa paket till adressen.
– Jag har min mesta post till ombud eftersom man kan bli av med den här, säger Amanda Sparmann.

Läs ocksåDigitala lås ska stoppa bränder, inbrott och missbruk i källaren
Varit rädd på natten

Efter att hon flyttade in har hon blivit mer vaksam och till exempel börjat kontrollera så att dörren verkligen är låst och titta i dörrens titthål innan hon går ut.

Annons

– Vissa nätter har jag varit rädd och orolig. Att det händer så mycket saker gör att det blir en bakomliggande stress. Jag kommer också att skaffa försvarsspray, säger hon.

Precis som de andra hyresgästerna vi har pratat med tycker hon att Svenska Bostäder har varit dåliga på att kommunicera vad de tänker göra åt problemen.

Amanda Sparmann på innergården till Snabba Hus i Västberga.

Flera hyresgäster tycker inte heller att deras värd har tagit deras oro på allvar.
– Jag tycker att bostadsbolaget oftast har gått i försvarsställning när vi sagt till om problemen, säger en person som vill vara anonym.

De saknar också tillgång till sin föreningslokal dit Svenska Bostäder har bytt lås men inte gett dem nycklar.

Vad problemen i husen beror på är inte helt klarlagt. Men flera hyresgäster pekar på att det i närområdet finns både ett systembolag, en polisarrest och flera härbärgen för hemlösa och tror att det gör att det samlas personer i området som till slut hamnar i deras hus. Hem & Hyra har sökt kommunpolisen i området för en kommentar utan att lyckas.

Krister Bergh, säkerhetsstrateg på Svenska Bostäder, är medveten om problemen och berättar att de har vidtagit flera åtgärder. Han understryker dock att de kan förbättra fastigheten så den blir mer trygg men har svårt att göra något åt saker som är polisens ansvar.

– Vi har satt in brytskydd i förråd eftersom det varit en del inbrott men är inte klara i alla än på grund av leveransproblem. Sedan har vi tagit bort fördröjningen i dörrar så de inte står öppet så länge och obehöriga kan komma in. Vi har också rensat ut cyklar som står och skräpar eftersom vi vet att det drar till sig fel klientel om det är skräpigt, säger han.

Men när vi var där så var fördröjningen kvar i en dörr, som stod uppe länge, vet du varför?

– Då får vi kolla på det, men fördröjningen på alla dörrar ska tas bort, säger han.

Hyresgästerna tycker inte att det har blivit så mycket bättre, vad ska ni göra mer?

– Vi ser över möjligheten att byta ut alla nyckelbrickor eftersom det kan vara brickor på vift hos personer som inte ska ha dem. Sedan funderar vi på att låsa källarförråden på nätterna så ingen kan komma in, säger han.

Annons

Hyresgäster tycker ni är defensiva och att det inte läggs så mycket resurser på det här eftersom det är ungdomslägenheter. Kommentar?

– Jag har full förståelse för att man vill att det här lösas så snabbt som möjligt om man känner sig otrygg, men det är helt enkelt inte sant.

Flera kvinnor har alltid försvarsspray på sig i trappuppgången av rädsla, flera vågar inte gå ner i förråden eller skicka efter paket till adressen för att de är rädda för inbrott. Vad tänker du kring att hyresgästerna lever i en sådan miljö?

– Man ska självklart inte ha det så utan alla ska kunna känna sig trygga i sin boendemiljö. Jag hoppas att det kommer att bli bättre när vi genomför olika åtgärder, säger han.

När kommer hyresgästerna att märka av förbättringarna?

– Jag hoppas allt vi gör får effekt och att det blir bättre så fort det någonsin går, säger han.

Hyresgästerna har haft tillgång till en föreningslokal, men har inte fått nycklar efter ett låsbyte, varför?

– Jag vet att vi hade inbrott där men att det inte var några brytmärken och då bytte vi lås. Vi kommer att diskutera vidare med den lokala Hyresgästföreningen hur lokalen ska kunna nyttjas i framtiden.

Hyresgästerna efterlyser också bättre kommunikation och att ni berättar vad ni planerar att göra, vad tänker du kring det?

– Vi har varit på plats och försökt informera om våra åtgärder, tyvärr kom det väldigt få personer. Men vi fortsätter i våra försök att nå ut med våra åtgärder till de boende, säger han.

Läs också Explosion av förrådsinbrott under pandemin – här är de värst drabbade kommunerna Inbrott i förråd ökar Källarförråd på kontorstid räcker inte

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.