Annons

Källarförråd på kontorstid räcker inte

Malmö Hyresgästen i Malmö har enbart tillgång till sitt källarförråd under kontorstid. Det duger inte, tycker hyresgästen, som nu kräver ändring genom att vända sig till hyresnämnden.
Foto: Jenny Knutsson
Hyresgästen i centrala Malmö menar att han borde få ha tillgång till sitt källarförråd dygnet runt.

Hyresgästerna i Heimstadens hus på Södra Skolgatan i centrala Malmö har enbart tillgång till sina källarförråd under kontorstid då de kan hämta och måste lämna tillbaka nyckeln till källaren. Så har det varit under de två år som hyresgästen har bott i huset. Skälen är bland annat inbrott och skadegörelse. Men eftersom hyresgästen jobbar under dagtid och därför i praktiken inte har tillgång till sitt källarförråd kräver han nu att komma åt det dygnet runt. Därför har han vänt sig till hyresnämnden med hjälp av Hyresgästföreningen. 

Hem & Hyra har tidigare skrivit om hur MKB, Malmö kommunala bostadsbolag, på Rosengård haft liknande arrangemang kring källarförråden, av samma skäl som Heimstaden. Då förlorade Hyresgästföreningen i både hyresnämnden och i hovrätten. Ett motiv till hyresnämndens beslut då var att hyresgästerna kunde låna nycklar dygnet runt av några utvalda grannar, så kallade trapphusvärdar. Det systemet tillämpar dock inte Heimstaden för tillfället. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är inte riktigt samma sak för Heimstadens hyresgäster som i fallet med MKB eftersom man aldrig kan få tillgång till sitt förråd på kvällstid eller under helgerna om man vill det. Dessutom har det pågått under så lång tid i det aktuella huset och den här lösningen kan inte vara långsiktig, säger Malou Gamborn, jurist på Hyresgästföreningen.

Enligt Heimstaden är tillgången till källaren till viss del begränsad på hyresgästernas begäran. Trots att utrymmena är låsta nattetid och på helgerna har Heimstaden tvingats byta lås två gånger i år på grund av nycklar som är på vift. Det är ofta inbrott och det sker narkotikaförsäljning.
– Man kan komma och låna nyckeln över helgen eller när man nu behöver. Det är en svår situation för oss som hyresvärd. Vi vill göra det tryggt för våra hyresgäster men det är alltid någon som blir missnöjd, säger Roberto Laiolo, områdeschef på Heimstaden.

Annons

Läs mer:

De förlorar rätten till källarförråden

Annons

Hovrätten ger MKB rätt att låsa källarförråd

Läs ocksåHär höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"Bilden visar Wladimir Valdebenito vid sitt köksbord. Han tänker inte betala Victoriahems direktaviserade nya hyra.
Läs också Grannen slet av Monas slöja när hon konfronterade rasism mot barn: ”Jag är fortfarande rädd” Nytt rekordår – så skyddar du dig mot förrådsinbrott: "Ha inte farmors guld där" Norrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över" Öppnade inte när värden ringde på – blev uppsagd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.