Annons

Hyresbostäder vill minska byggandet i Norrköping: ”Känns galet just nu”

Norrköping Kommunägda Hyresbostäder pausar bygget av 100 nya lägenheter i Norrköping och vill minska hur mycket de ska bygga framöver. Men bolaget stoppar inte byggandet av nya bostäder i Inre hamnen trots stora kostnadsökningar och höga hyresnivåer.
Foto: Jakob Kindesjö
Gunnar Boquist, vd för Hyresbostäder, vill se ett sänkt krav på hur mycket bolaget ska bygga framöver.

Flera hyresvärdar i Östergötland och Jönköping pausar sin nyproduktion av hyreslägenheter. Detta efter kostnadsökningar på material, leveransproblem och en oro över stigande räntor och inflation.

I Norrköping har även kommunägda Hyresbostäder börjat bromsa en del av sina planerade nybyggen. Ett av projekten som nu pausas är bygget av cirka 100 hyreslägenheter i kvarteret Rosen. Byggstarten som var planerad till nästa år skjuts nu på framtiden.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

— Vi pausar den typen av nyproduktion som liknar det som redan har byggts och där det blir högre hyror. Vi vet att det finns tomma lägenheter i den typen av produktion och varför ska vi fylla på med mer när efterfrågan är lägre, säger Gunnar Boquist, vd för Hyresbostäder.

De planerade hyreslägenheterna i kvarteret Rosen skjuts på framtiden.

Som Hem & Hyra har rapporterat om tidigare har flera hyresvärdar vittnat om att det blivit svårare att få nybyggda lägenheter uthyrda i Norrköping. Hyresbostäder vill nu diskutera med kommunen om att minska kravet på hur mycket bolaget ska bygga framöver. I dag är målet 1 000 nya lägenheter inom fem år.

— Det vi ser är att det inte är någon bostadsbrist i dag i Norrköping. Att låsa det här målet vid 1 000 lägenheter på fem år framöver känns galet just nu, säger Gunnar Boquist.

Läs ocksåHyresvärdar bromsar byggandet - oroas av räntesmäll

Vad vill ni ha för mål i stället?

— Från mitt perspektiv så handlar det om vad Norrköpingsborna efterfrågar. Då är det mer nyproduktion till lägre hyror än vad vi har jobbat med. Om det är 800 eller 900 lägenheter beror på vad det är för efterfrågan. Det är det vi vill ha en dialog om.

Annons

Samtidigt har Hyresbostäder ändå beslutat sig för att fortsätta bygga nya bostäder i den nya stadsdelen Inre hamnen, där hyrorna beräknas bli höga. Sammanlagt planerar bolaget att bygga 250 lägenheter i området som på sikt ska få 3 000 nya bostäder.

Läs ocksåNorrköping bygger allt mer - men var är hyresgästerna?

— Syftet med att vi fortsätter är ju att vi ser en efterfrågan där. Det är ju det som är vårt uppdrag, vad efterfrågar man för bostäder. Att vi skulle slå tvärstopp i Inre hamnen är inte aktuellt, säger Gunnar Boquist.

Hur går det ihop med löftet om att bygga med lägre hyror?

— Vi kan göra båda delarna, både bygga det som ger de lite lägre hyrorna och det som blir i hamnen. Skärblacka, Ektorp och Åby vid gamla brandstationen är projekt som vi håller på med och som lämpar sig bra för lägre nyproduktionshyror.

Först på tur i hamnen står G2-huset med 38 lägenheter där årshyran beräknas hamna på 2100 kronor per kvadratmeter, vilket är en av de högsta hyresnivåerna i Norrköping. För en trea på 70 kvadratmeter skulle det innebära en månadshyra på drygt 12000 kronor.

Det planerade G2-huset som Hyresbostäder ska bygga i Inre hamnen i Norrköping.

När Hyresbostäder i maj tog beslutet om byggstart för G2-huset hade byggkostnaden ökat med 30 procent till en totalkostnad på 200 miljoner kronor, motsvarande 5,2 miljoner per lägenhet. Det kan jämföras med de 54 lägenheter som Hyresbostäder nu bygger i Lindö med en beräknad totalkostnad på 152 miljoner kronor eller 2,8 miljoner per lägenhet.

— Tittar vi historiskt sett så har byggpriserna aldrig gått ner. Så det kommer inte bli billigare att bygga i hamnen framöver. Hamnen är väldigt efterfrågad och då är det behovet som ska uppfyllas för att göra Norrköping attraktivt som bostadsort. Läget i hamnen är väldigt bra när Ostlänken blir färdig, säger han.

Annons

Trots efterfrågan räknar ändå bolaget med att det kommer bli svårt att få G2-huset fullt uthyrt.

— Att vi har 10 procents vakanser är en försiktig kalkyl. Vi är inte naiva och tror att alla flyttar in dag ett och att det inte är någon omsättning på lägenheterna, säger Gunnar Boquist.

Inre hamnen i Norrköping är tänkt att få 3 000 nya bostäder.

Enligt en analys som Hyresbostäder gjort skulle det ge fel signaler till andra byggherrar om bolaget skulle dra sig ur byggandet av G2-huset i Inre hamnen. I dokumentet framgår att kostnaderna gör ”projektet osunt affärsmässigt” men att bolaget anses ha ”en roll i att vara loket som drar bostadsmarknaden när ingen annan vill eller kan”.

Är ni fortsatt säkra på att det här är rätt investering?

— Det enda vi inte vet om framtiden är att vi inte kan vara säkra. När vi lägger upp alla kort på bordet så bedömer vi ändå att vi absolut ska genomföra det, säger Gunnar Boquist.

Läs också Hyresbostäder bygger i hamnen Norrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över" Anitas värd vill höja hyran med 11 procent: ”Helt orimligt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.