Annons

Hyresförhandling bröt samman

Västra Götaland Hyresförhandlingarna mellan AB Bostäder i Borås och Hyresgästföreningen bröts i går kväll. Nu kommer tvisten att lämnas till Hyresmarknadskommittén (HMK) för medling. – Vi var medvetna om att det kunde gå så här långt, säger Leif Johansson, ordförande i Hyresgästföreningen Borås-Bollebygd.

Det kommunala AB Bostäder i Borås krävde en höjning på 5,5 procent för sina dryga 7 000 lägenheter. Bolaget och Hyresgästföreningen har haft flera sittningar utan att komma överens.

Annons
Hyresgästföreningens bud låg på 2,4 procent som sedan justerades till 3 procent, ett bud som bostadsbolaget förkastade.
– Vi måste tänka på var smärtgränsen går för hyresgästerna. Det är ett högt bud, säger Leif Johansson.
Han anser att det besked om sänkta räntor som nu kommit från Riksbanken talar för att AB  Bostäder ska klara en lägre höjning.
– Nu får vi avvakta HMK:s beslut. Men vi ska under 3 procent, säger Leif Johansson.
De överenskommelser om hyror för 2009 som hittills träffats i landet ligger på 3 procent i genomsnitt.
Hem & Hyra har försökt att nå AB Bostäders ledning utan resultat.
Fotnot: Om Hyresgästföreningen och bostadsbolaget inte kommer överens kan ärendet skickas till Hyresmarknadskommittén, HMK. Där sitter representanter från Hyresgästföreningen och Sveriges allmännyttiga bostadsorganisation, Sabo. HMK kommer med en rekommendation om hur förhandlingen kan lösas.

Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Rekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procent Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Ex-missbrukare vill avromantisera drogmissbruket i bostadsområden Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.