Annons

Hyresförhandlingar strandade – 43 000 lägenheter berörs

Göteborg Fastighetsägarna har strandat den pågående hyresförhandlingen med Hyresgästföreningen. Över 43 000 lägenheter berörs och hyresgästerna riskerar att få vänta länge på besked.

Fastighetsägarna har valt att stranda hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen som pågått under hela hösten.

– Vi har beslutat oss för att vi har kommit till vägs ände. Vi upplever inte att vi kommit någon vart och inte heller haft ett seriöst förhandlingsklimat. Det enda vi kunde göra var att stranda förhandlingarna, säger Rudolf Antoni, tf vd på Fastighetsägarna GFR.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Vad menar du med att förhandlingsklimatet inte varit seriöst?

– Vi upplever inte att det funnits någon vilja att förhandla utan snarare att fördröja och förhala i väntan på att förhandlingarna med de kommunala hyresvärdarna ska bli klara, trots att de inte är normgivande längre, säger Rudolf Antoni.

43 600 lägenheter berörs av de strandade förhandlingarna och de nya hyrorna blir nu en fråga för hyresnämnden.

Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

– Hyresnämnden har vanligen ett hundratal ärenden per år. Det blir en svår uppgift att lösa alla de här nya ärendena. Och det är det vi vill visa, att vi inte har ett bra system, säger Rudolf Antoni.

På Hyresgästföreningen region västra Sverige är man mycket kritisk till Fastighetsägarnas beslut att överge förhandlingarna.

– Det är oansvarigt det de gör. Hyresgästerna drabbas, det är deras hyror det gäller och det är osäkert och olustigt att inte veta, säger förhandlingsstrateg Carl-Johan Bergström.

Läs ocksåHyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse”Erik Elmgren, Hyresgästföreningen,

Man känner inte heller igen sig i att förhandlingarna skulle ha varit oseriösa.

– Vi har lagt mellan 100 och 200 timmar på att gå igenom nivåer för samtliga fastigheter. Allt det arbetet är färdigt och hade vi bara kommit överens om hyresjusteringarna hade allt varit klart, säger Carl-Johan Bergström.

Annons

Rudolf Antoni håller med om att det är en drastisk åtgärd man tagit till från Fastighetsägarnas sida. Men man har valt att göra det eftersom man anser att Hyresgästföreningen i princip har all beslutanderätt och att det rådande systemet därför är ohållbart.

– Det är ett politiskt agerande från vår sida. Vi ser ett behov av att lyfta frågan om hyresförhandlingarna till den nationella arenan. Systemet är riggat så att en part har fullt mandat att godkänna förhandlingsresultatet. Fastighetsägarna blir väldigt svaga i den situationen, säger Rudolf Antoni.

Hyresgästföreningen anser att Fastighetsägarna sviker sitt ansvar gentemot hyresgästerna och utsätter dem för en extrem osäkerhet genom sitt agerande.

– De gör ett bostadspolitiskt utspel med över 43 000 lägenheter som slagträ, säger Carl- Johan Bergström.

Hyresgästföreningen råder nu hyresgäster och medlemmar som bor hos privata värdar att vara uppmärksamma på kommande hyresavier. Om de ligger på en högre nivå än den nuvarande hyran uppmanar man hyresgästerna att fortsätta betala den gamla hyran.

Fastighetsägarna har tidigare valt att stranda förhandlingarna vid minst två tillfällen de senaste åren, 2011 för 5400 lägenheter i Kalmar och 2013 för 1400 lägenheter i Varberg. I det första fallet lyckades man återgå till förhandlingsbordet och enas kring en uppgörelse. I det andra fallet påbörjade hyresnämnden prövning av ett tiotal lägenheter. Först efter det enades parterna om en förhandlingslösning.

Läs mer:

Hyresförhandlingarna i Kalmar har strandat

Annons

Diger hyrestvist i Kalmar kan ta flera år att lösa

Hyresavtal klart för privatägda lägenheter i Kalmar till sist

Nu börjar hyresprövningen för lägenheterna i Varberg

Risk för smyghöjda hyror hos privata värdar i Varberg

Hyrestvisten i Varberg är över

 

Fakta: Är du berörd?

43 600 lägenheter ingick i den förhandling om nya hyror som nu strandat på Fastighetsägarnas begäran.

Bland de större fastighetsägare som står bakom strandningen hör bland andra Wallenstam, Stena Fastigheter, Ivar Kjellberg och Ernst Rosén.

Läs också Värdarnas knep som höjer hyran – därför betalar du mer än grannen Så svarar värdarna på kritiken om smyginförd marknadshyra: ”Skillnaden minskar efterhand” Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.