HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresförhandlingarna i Solna har strandat

Solna Fastighetsägarna i Stockholm, som företräder drygt hundra fastighetsägare i Solna, har strandat förhandlingarna. Nu blir det hyresnämnden som får avgöra en eventuell hyreshöjning.

Efter sex månader av förhandlingar står parterna fortfarande långt ifrån varandra, konstaterar Fastighetsägarna i Stockholm, och strandar förhandlingarna för 105 fastighetsägare i Solna. Fastighetsägarnas ambition är att i Solna nå en nivå med övriga Stor-Stockholm. Hyresgästföreningen har begärt sänkta hyror.

– Vi accepterar inte några Stockholmshöjningar. Och vi ser hellre en viss retroaktivitet när det trots allt inte är gigantiska höjningar det handlar om, än att hyresnivån höjs för all framtid, säger P-O Brogren, ordförande i Hyresgästföreningen i Solna.

Läs ocksåVärdarnas krav: 3,5 procent hyreshöjning nästa år

När det gäller förhandlingarna med Bostadsstiftelsen Signalisten har de lämnat över förhandlingarna till hyresmarknadskommittén, ett tvistlösningsorgan mellan Hyresgästföreningen och de allmännyttiga bostadsbolagen i SABO.

– Nu uppmanar vi alla hyresgäster att inte skriva på egna överenskommelser med hyresvärden, vilket är möjligt nu när förhandlingarna strandat, avslutar P-O Brogren.

Per Björklind är förhandlingschef på Hyresgästföreningen region Stockholm och han tycker att det är olyckligt att förhandlingarna drar ut än mer på tiden.

Läs ocksåSignalisten: Årets hyresförhandling klar

– Visst kan man delvis skylla på oss, men det ekonomiska läget är så pass speciellt i år. När den här förhandlingsomgången är avslutad måste vi sätta oss ner med de fastighetsägarna där det kört fast och försöka komma överens om vilka premisser vi förhandlar hyran på, säger Per Björklind och fortsätter.

– Det är ohållbart att förhandla mellan november och april, årliga hyresförhandlingar är otroligt viktiga, men det finns även andra viktiga saker för både oss och Fastighetsägarna att göra. Dels upprustningsfrågor, hur människor ska ha råd att bo kvar, dels är det nyproduktionen, hur vi ska få fart på den och sen gäller det att hålla koll på vad som händer i Hyresnämnd och Hovrätt.

Läs ocksåHöga villapriser påverkar knappt halländska hyresnivåer
Läs också Snitthyrorna sticker iväg under hot om marknadshyra Hyresförhandlingarna med Signalisten har kraschat

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.