Annons

Hyresgäst byggde duvslag i lägenhet – värden rev kontraktet: “Fåglarna flög fritt”

Malmö Delar av lägenheten i Malmö är ombyggd till ett duvslag, både med voljär och friflygande fåglar. Grannarna är missnöjda och fastighetsägaren har gått till domstol i ett försök att kasta ut hyresgästen.
Hyresgsäetn bodde med duvor i lägenheten
Foto: Hyresnämnden/Pixabay
Fåglarna hade helt fått ta över ett av lägenhetens tre rum.

Golvet i ett av rummen var täckt med fågelbajs. I hörnet stod en hemmabyggd voljär, ett hemmabygge med nätväggar och spånskivor. I den och i mindre burar runt om i hemmet bodde det duvor. 

I höstas gjorde fastighetsägaren en inspektion i lägenheten på Möllevången i centrala Malmö efter att grannarna hade klagat på mannen och djurhållningen. Hyresgästens fågelmatning utomhus skulle ha dragit till sig mer fåglar till kvarteret. Duvor ska återkommande ha hamnat i missnöjda grannars lägenheter.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Jag har aldrig mötts av något sånt här tidigare. Det var ett helt rum som hade gjorts om och där fåglarna flög fritt, säger fastighetsförvaltaren som deltog inspektionen.

Fågelvännen kan tvingas flytta

Nu har hyresvärden, en privat ägare, sagt upp hyreskontraktet för trerummaren och försöker kasta ut hyresgästen med anledning av fåglarna. “Att hålla vilda fåglar i ett flerfamiljshus innebär ett grovt åsidosättande av hyresgästers skyldighet att vårda lägenheten…”, står det i ansökan till hyresnämnden.

Hyresgästebn bodde med duvor i lägenheten
Hyresvärdens bilder: så här såg det ut i lägenheten.

Hyresgästen, som är i sextioårsåldern, har under många års tid bott på adressen och motsätter sig flyttkravet. Han har inte gått att nå för ytterligare kommentarer.

Annons

Lägenheten har använts som duvslag under flera års tid, det visar Länsstyrelsen i Skånes handlingar. För sju år sedan genomfördes en djurskyddskontroll på adressen efter att det kommit in tips om att det fanns djur där som inte mådde bra. Redan då var ett rum inrett med en stor voljär och i hemmet fanns brevduvor, skrattduvor samt vilda torgduvor som mannen hade fångat. En skadad stadsduva bodde i en mindre bur men “övriga duvor bodde fritt i lägenheten…”, står det i länsstyrelsens dokument. Inspektörerna reagerade på att djuren inte kunde flyga utomhus.

Förbud mot att fånga vilda djur

Efter kontrollerna belades mannen med ett formellt förbud mot att fånga in vilda fåglar och ta med hem. Han blev även förelagd att se till att de tama brevduvorna som han bodde med även fick möjlighet att flyga utomhus. Han skulle även se till att det fanns “start- och landningsbana” som gjorde att fåglarna kunde landa och lyfta på ett säkert sätt.

Ett förbud enligt djurskyddslagen kan följas upp och leda vidare till böter eller omhändertaganden av djur. Det har inte skett i det här fallet.

Läs ocksåHyresgästen lämnade kvar möbler – och död kattTvå bilder. En visar en specificerad faktura där det framkommer att en död katt tagits om hand. Den andra bilden visar en ostädad toalett.

Den här lagstiftningen rör överlag alla typer av djur i fångenskap, som hundar och katter eller kor och hästar. Men fallet på Möllevången är ovanligt.

Duvor dyker upp då och då i sådana ärenden men inte i någon större omfattning, säger Sanna Wettebring Geidenmark, djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen i Skåne.

Annons

Brukar det vara i lägenheter?

Läs ocksåHär fixar hyresgästerna tak över huvudet åt taggiga grannarHyresgästen Anders Grund fick enkelt med sig grannarna och den lokala hyresgästföreningen på idén om fler igelkottsbon i bostadsområdet. "Det var inget snack om det", säger han.

– Jag har ingen uppfattning. Det är nog inte så vanligt.

Hyresvärden har rivit hyreskontraktet för lägenheten med duvslaget. Formellt är det motiverat med att mannen “inte iakttar sundhet, ordning och gott skick inom fastigheten”. Nu ska hyresnämnden ta ställning till om han kan bo kvar eller om han måste flytta vidare.

Läs också 130 000 kronor för 17 katters klös och kiss Därför kan du hitta dallerspindlar i din lägenhet Arankas fönster täcktes av spindlar: ”Totalpanik”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.