Annons

Hyresgäst fick inte spola ned toalettpapper

Jönköping En hyresgästen i Aneby har inte haft en fungerande toalett sedan oktober förra året. Det var först när Hyresnämnden kontaktade värden som problemet åtgärdades. Nu återstår en konflikt om ersättning för men i boendet.

I oktober förra året flyttade hyresgästen in i en lägenhet i Aneby. Tre dagar senare blev det problem.

– Det vällde upp bajsvatten ur duschbrunnen. Det var vidrigt, säger kvinnan som inte vill uppge sitt namn.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Värden uppmanade henne att sluta spola ned toalettpapper. Alternativt besöka en toalett i en tom grannlägenhet.

– Hyresvärden var otrevlig och anklagade mig för att gå för mycket på toaletten. Jag tvingades bo hos min vuxna son i långa perioder, då jag inte kunde bo hemma utan toalett.

Annons

Kvinnan vände sig till Hyresgästföreningen. De konstaterade att en fungerande toalett hör till den lägsta standard man har rätt till som hyresgäst. Trots Hyresgästföreningens påtryckningar stod värden fast vid att det var hyresgästens fel att det blev stopp i avloppet. Hyresgästföreningen lämnade då in ett åtgärdsföreläggande till hyresnämnden. Hyresnämnden kontaktade värden och efter det har värden dragit om rören. Det visade sig då att rören var feldragna. En krök på rören hade orsakat stoppet, berättar Jennifer Myrén, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåHyresgäst förbjuds spola ner toalettpapper

– Nu har hyresgästen en fungerande toalett. Hon har dock uppmanats av värden att inte slänga ned hårstrån i toaletten. Hyresgästen har gått med på det.

En konflikt kvarstår emellertid. Hyresgästföreningen har yrkat på ersättning för men i boendet under den tid som hyresgästen saknat fungerande toalett.

– Värden vill inte förhandla med oss om det. Därför har vi nu lämnat in en ansökan om medling till nämnden, berättar Jennifer Myrén.

Annons
Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

 

Läs gärna ocksåHyresgäst förbjuds spola ner toalettpapper

Läs också Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.