HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäst förbjuds spola ner toalettpapper

Jönköping Trots upprepade stopp i toaletten vägrar hyresvärden att åtgärda problemet. Denne hävdar att det är för dyrt att byta rören och uppmanar istället hyresgästen i Aneby att sluta spola ner toalettpapper. "Ibland har jag tvingats bo hos min son då min toalett varit oanvändbar", uppger den förtvivlande hyresgästen.

Det var i oktober förra året som hyresgästen flyttade in i lägenheten i Aneby i Jönköpings län. Tre dagar senare började problemen.

– Det vällde upp bajsvatten ur duschbrunnen. Det var vidrigt, säger kvinnan i femtioårsåldern som inte vill uppge sitt namn.

Läs ocksåFönsterkross i hela trappan – nu vill värden få ut hyresgäst

Hyresvärden kontaktades som vidtog en åtgärd i form av en ny toalettstol. Men problemen fortsatte. Hyresgästen uppmanades då att sluta spola ned toalettpapper alternativt uppsöka en toalett i en tom grannlägenhet.

– Jag fortsatte att påpeka problemet. Men hyresvärden var otrevlig och anklagande.

Nu har kvinnan levt utan en fungerande toalett i över fyra månader. När hon vände sig till Hyresgästföreningen konstaterades att man har rätt till en fungerande toalett. De rådde hyresgästen att inte gå med på något annat.

Läs ocksåSkrek ut sitt hat och önskade livet ur grannens barn – nu vräks hon

– En fungerande toalett hör till den lägsta standard man har rätt till som hyresgäst, säger Jennifer Myrén, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen.

Myrén kontaktade hyresvärden för att diskutera ärendet. Men hyresvärden fortsatte att hävda att hyresgästen visst kunde låta bli att spola ner papper i toaletten. Han hävdade att det skulle bli för kostsamt att byta rören och att det var hyresgästens fel att det blev stopp i avloppet så mycket.

– Det har inte gått att föra en diskussion med hyresvärden. Han är arg och otrevlig mot hyresgästen för att hon har kontaktat oss på Hyresgästföreningen. Nu tvingas vi gå till domstol, säger Jennifer Myrén.

Läs ocksåRekordsiffror för bostadsförmedlingen

Hyresgästföreningen har lämnat in ett åtgärdsföreläggande till hyresnämnden. Där kräver de att hyresvärden åtgärdar problemet så att hyresgästen kan använda sin toalett på ett normalt sett.

Läs också Ramaskri när värden förbjöd studsmattor Hyra lägenhet "för att koppla av” inte skäl nog för att få behålla den

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.