HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäst i Linköping får tillbaka 19 000 kronor

Linköping Hyresgästen i Linköping betalade mer än 2 000 kronor för mycket i hyra, varje månad. Nu har hyresnämnden beslutat att hon har rätt att få pengar tillbaka.
Foto: Jenny Knutsson
Hyresnämndens beslut innebär att en hyresgäst får tillbaka cirka 19 000 kronor.

Hyresgästen hyrde en lägenhet i centrala Linköping i andra hand under drygt nio månader. Hon betalade 8 100 kronor i månaden för lägenheten, en tvåa på cirka 55 kvadratmeter.

När kvinnan upptäckte att hennes hyra var betydligt högre än vad uthyraren betalade kontaktade hon hyresnämnden. Med hjälp av ett juridiskt ombud krävde hon uthyraren att betala tillbaka överhyran.

Läs ocksåStudenter betalade för hög hyra - får pengar tillbaka

Grundregeln vid andrahandsuthyrning är att det inte är tillåtet att ta ut en högre hyra än den ursprungliga. Om lägenheten är möblerad kan uthyraren göra ett påslag på 10-15 procent.

Lägenhetens ordinarie hyra var på 5 354 kronor i månaden och andrahandshyresgästen krävde att få tillbaka totalt 25 538 kronor. Nu har hyresnämnden beslutat att hon har rätt till 18 900 kronor plus ränta, eftersom nämnden bedömer att det är rimligt med ett hyrestillägg för möblemanget.

Läs också Studenter kräver att få tillbaka hyra Att hyra ut i andrahand – så fungerar nya lagen Andrahandsuthyrning – detta gäller med den nya lagen Varbergsbo fick tillbaka tusentals kronor i överhyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.