Annons

Hyresgäst övernattade på toa

Vadstena Kvinnan förvarade urin i trapphuset och övernattade på bibliotekets toalett. Det blev för mycket för hyresvärden, som inte längre ville tillåta att lägenheten hyrs ut i andra hand.

Vadstenabon ville flytta ihop med sin partner på prov och under tiden hyra ut den egna lägenheten i andra hand. Provboende brukar accepteras som skäl för andrahandsuthyrning under en begränsad tid och mannens värd, Vadstena fastighets AB, gick också med på detta.

Men efter ett par månader började märkliga saker inträffa i huset. Kvinnan som mannen hyrde ut bostaden till sa upp kontraktet och flyttade ut sina ägodelar i kartonger i trapphuset, där hon också ska ha förvarat en skål med urin. Dessutom ska hon ha övernattat på det kommunala bibliotekets handikapptoalett, i lokaler som också ägs av VFAB. Till lägenhetsinnehavaren uppgav hon att hon inte kunde vara kvar i lägenheten på grund av elallergi.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

När mannen i stället ville hyra ut till en annan person sade VFAB ifrån. I och med att kvinnan uppträtt störande hade han förbrukat sin rätt att hyra ut i andra hand, resonerade bolaget.

Annons

Mannen vände sig då till hyresnämnden för att få fortsätta hyra ut i andra hand under ytterligare åtta månader, det vill säga den tid som VFAB först lovat honom. I en skrivelse till nämnden påpekar han bland annat att själva lägenheten inte har tagit någon skada och att inga grannar har klagat. Däremot har värden fått ta hand om de flyttkartonger som ställdes ut i trapphuset. Mannen menar att det är orimligt att han ska straffas för detta och påpekar att han själv bott hos VFAB i fem år utan anmärkning.

Hyresnämnden kan inte besluta om ett generellt tillstånd för andrahandsuthyrning. Däremot går nämnden på mannens linje genom att konstatera att kvinnans agerande inte bör vara skäl för att säga nej till att mannen får hyra ut till en annan person.

Annons
Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.
Läs också Bodde i Nigeria i fyra år – lägenhetsbluffen avslöjades av felanmälan Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Mormor vill bo nära barnbarn och hjälpa till med livspussel – värden sätter stopp för planerna Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.