Annons

Hyresgäst tröttnade på fåren – deponerade hyran

Ödeshög 116 får fick en hyresgäst i Ödeshög att deponera delar av hyran. Nu ska tingsrätten ta ställning till om det var rätt eller fel.
Foto: Jenny Knutsson
116 får, dock ej dessa, fick en man i Ödeshög att två månader i rad deponera 5 000 av de 9 000 kronor han skulle betala i månadshyra. Pengarna finns nu på ett konto hos länsstyrelsen i väntan på tingsrättens bedömning.

Mannen flyttade in i bostadshuset på en gård på landet utanför Ödeshög förra året. Snart uppstod konflikter mellan honom och hyresvärden. I sin ansökan om deponering beskriver hyresgästen att han inte kunnat nyttja de uthus som han enligt hyresavtalet har rätt att använda eftersom värden haft får och saker i dem. Han har också klagat på att inte kunnat ha fordon i garaget under vintern då dessa tagit lukt av fårull.

Hyresgästen valde att två månader i rad deponera lite mer än halva månadshyran, sammanlagt 10 000 kronor, hos länsstyrelsen.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Detta är det senaste ärendet om deponering av hyra som länsstyrelsen i Östergötland har fått in. Ansökan beviljades men beslutet har överklagats av hyresvärden till tingsrätten, som ännu inte har avgjort frågan.

– Jag godkänner inte den här deponeringen. Därför har jag överklagat för om jag inte gör det så är det samma sak som att ge hyresgästen rätt, säger mannens hyresvärd.

Trots överklagandet så tycker han att deponering är ett bra verktyg.

Annons
Läs ocksåHyresgästföreningen köpte miljonvilla till drabbad medlem – såldes med förlust

– Det är väl en ganska bra lösning. Man får en neutral och oberoende bedömning av situationen. I det här fallet är det otroligt mycket känslor inblandade och jag hoppas att tingsrätten kan göra en klar och riktig bedömning.

Hyresvärden berättar att det mycket riktigt fanns får på gården när mannen flyttade in men att de hade tagits därifrån innan mannen ansökte om deponering. Fåren tillhörde, enligt värden, en tidigare hyresgäst som fått djurförbud och som tillsammans med länsstyrelsen för-sökte lösa en omplacering.

– Det är inte så lätt att hitta en ny ägare till 116 får så det tog lite tid. Men de har gått på ängarna. Hyresgästen har haft full tillgång till alla uthus och även fått ta gratis ved och använda mina verktyg.

Läs ocksåKemisk lukt i boendet gjorde Iréne sjuk – får nu tillbaka hyranPorträtt på Iréne Simu vid hennes köksbord, med all dokumentation från ärendet framför sig.

Hyresvärden är samtidigt självkritisk.

– I det här fallet borde hyresavtalet varit mer noggrant formulerat. Jag försökte ändra på det senare och göra avtalet mer specificerat men hyresgästen vägrade.

Annons

Värden valde då att säga upp kontraktet och hyresgästen har redan flyttat.

– Nu ska jag bo i huset själv istället för att hyra ut.

Hem & Hyra har inte lyckats nå hyresgästen för en kommentar.

Läs också Många deponerar hyra i norr Deponering kan vara ett farligt beslut Störningar gjorde att de deponerade hyran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.