HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyresgäst uppsagd efter olovlig renovering – värd använde blombud för att spionera

Stockholm Olovlig renovering och misstanke om svarta pengar vid lägenhetsbyte. Det gjorde att en hyresgäst blev uppsagd 27 dagar efter att han bytt till sig en femrummare i centrala Stockholm. För att spionera på hyresgästen anlitade värdens säkerhetsfirma ett blombud. I byteshärvan misstänks en anställd på ett stort bostadsbolag ha sålt sitt hyreskontrakt.
Foto: Pixabay/Hyresnämnden
Med hjälp av blombud kunde värden kontrollera hyresgästen som sedan blev uppsagd när han renoverade hela lägenheten utan lov.

Allting börjar med att en hyresgäst, som också har en framträdande position på ett stort bostadsbolag, vill byta sin femrummare mot en tvåa.

Men hyresvärden säger nej eftersom de inte tycker han har goda skäl och misstänker att allt inte står rätt till med bytet. Till saken hör att mannen vill byta sin femma på 134 kvadratmeter på Rådmansgatan i Vasastan mot en tvåa på 73 kvadratmeter på Birkagatan.

Värden hävdar att lägenhetsbytet i själva verket är ett skenbyte där mannen som är anställd på det stora bostadsbolaget ska ha sålt kontraktet på femrummaren svart.

Men ärendet hamnar i hyresnämnden och där håller de båda hyresgästerna inte alls med om att det skulle vara något skumt med bytet. Det slutar med att hyresnämnden går hyresgästernas linje och godkänner lägenhetsbytet. Det bestäms att lägenheterna ska skifta hyresgäster den 1 oktober 2021.

Men några månader efter att hyresnämnden sagt ja till bytet så hamnar lägenheterna återigen i hyresnämnden i februari 2022. Den här gången hävdar värden att det är bevisat att allt inte gick rätt till vid bytet och vill nu säga upp mannen i femrummaren på Rådmansgatan.

Enligt handlingarna i hyresnämnden har hyresgästen i femrummaren mejlat värden kort efter att han fick lägenheten 1 oktober 2021 och bett om tillstånd att byta ut köket. Värden svarar den 18 oktober att de helst gör alla renoveringar själva men att de ska komma och titta på köket så småningom.

Men bara en dag senare, 19 oktober, ringer en granne till hyresgästen i femrummaren till hyresvärden och klagar på oväsen. Grannen undrar vad det är för renovering som pågår.

När hyresvärdens fastighetsskötare besöker femrummaren den 21 oktober upptäcker de att det pågår en totalrenovering av lägenheten, hela köket är utrivet samtidigt som det pågår arbeten på både el- gas och avloppsledningar, enligt handlingar och bilder i hyresnämnden.

När fastighetsskötaren besöker femrummaren så ser de att hyresgästen har rivit ut hela lägenheten utan lov.

Att femrummaren är obeboelig får hyresvärden att misstänka att allt inte står rätt till med bytet. För att kontrollera om den andra hyresgästen, som jobbar på bostadsbolaget, verkligen flyttat in i tvåan på Birkagatan, kommer värden på ett knep.

Han anlitar en säkerhetsfirma som skickar ett blomsterbud till tvårummaren för att kontrollera vem som bor i lägenheten.  Nu visar det sig att mannen som bytt till sig femrummaren bor i tvårummaren också. Den som öppnar dörren till tvåan på Birkagatan är frun till mannen som bytt till sig femrummaren på Rådmansgatan. Frun meddelar att mannen kommer hem senare på kvällen, enligt dokumenten i hyresnämnden.

Hyresvärden konstaterar att hyresgästen, som är anställd på ett stort bostadsbolag, inte alls flyttat in i tvåan som han ska ha bytt till sig, men inte heller bor kvar i femrummaren.

Uppsagd efter 27 dagar

Det slutar med att hyresvärden i huset på Rådmansgatan sade upp hyresgästen som bytt till sig femrummaren. Detta 27 dagar efter att han fått kontraktet. Skälet till uppsägning är att hyresgästen har erhållit lägenheten genom ett skenbyte och genomfört stora ombyggnationer i lägenheten utan tillstånd.

Personen som är anställd på bostadsbolaget och som bytte sin femrummare mot en tvåa förnekar att han skulle ha fått betalt för sitt hyreskontrakt.

– Det är vad hyresvärden använder för att hindra byten, dom har eget intresse av att få lägenheten, skriver han i ett mejlsvar.

Han har också en förklaring till att att det var hans bytespartners fru och inte han själv som öppnade dörren till tvårummaren på Birkagatan flera veckor efter att han tagit över kontraktet.

– Vi ville flytta ett par veckor senare, skriver han i mejlet.

När ärendet ska avgöras i hyresnämnden är oklart.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.