Annons

Hyresgästen stängde av ventilationen – nu vräks 85-åringen

Västra Götaland Hyresgästen vägrade att sätta på ventilationen i sitt badrum, trots flera påpekanden från värden. Följden blev ett stort svartmögelangrepp. Nu måste den gamle mannen flytta från sin lägenhet,
svartmögel
Foto: Privat
Mögelangreppet i badrummet har gått så långt att hyresvärden får rätt att vräka hyresgästen.

Det handlar om en kommunal hyresvärd i mellersta Bohuslän, som nu fått rätt i hyresnämnden att säga upp mannens kontrakt. Hyresgästen är drygt 85 år gammal och har bott i den aktuella lägenheten sedan 2004, men under den senaste tiden har det varit flera problem. Värden upptäckte att mannen hade stängt av ventilationen och att det på grund av detta blivit svartmögel i badrummet. Trots att hyresvärden flera gånger har påpekat att ventilationen måste vara igång både för lägenhetens skull och för mannens egen hälsa, har han konsekvent vägrat att låta den vara påslagen.

Hyresvärden menar också att lägenheten varit ostädad och doftat skarpt av urin när bostadsbolagets anställda varit i lägenheten. De menar att det handlat om sanitär olägenhet och har vid ett tillfälle skickat in en orosanmälan till kommunens biståndsenhet. Grannarna har klagat på buller och höga ljud nattetid från den åldrige mannens lägenhet.

Annons
ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

De sammantagna problemen i lägenheten gjorde att bostadsbolaget såg sig tvingade att säga upp hyresgästen, samtidigt som de meddelade socialtjänsten om problemen. Uppsägningen sköts upp då hyresgästen då kommunen först inte lyckats hitta en ny bostad åt mannen, men vid hyresnämndens sammanträde i december gick nämnden på hyresvärdens linje och ger bostadsbolaget rätt att säga upp honom.

Det är svartmöglet och den avstängda ventilationen som gör att han sägs upp. Hyresnämnden skriver i sitt beslut att det visserligen varit väldigt ostädat i lägenheten, men att det inte är att bedöma som vanvård. Inte heller störningarna är tillräckliga för att hyresgästen ska förlora sin hyresrätt, men möglet i badrummet gör att det gamle mannen nu måste flytta.

Annons
Fakta: Då kan du bli vräkt

Det finns flera tillfällen när du enlig hyreslagen riskerar att bli vräkt. Några exempel:

● Störningar. I hyreshus är det normalt med en viss ljudnivå. Men väsnas du för mycket kan det räknas som störande ljud och du riskerar att bli vräkt.

● Vanvård. Du som hyresgäst har vårdplikt för lägenheten. Det innebär att du ska vara aktsam och hålla den ren och fin. Vanvårdar du den kan din hyresvärd ha rätten att avhysa dig.

● Andrahandsuthyrning utan tillstånd. För att hyra ut din hyresrätt i andra hand behöver du ett tillstånd från din hyresvärd. Har du inte detta riskerar du vräkning.

● Brottslig verksamhet. Skulle du använda din hyresrätt för olaglig verksamhet som att förvara droger eller vapen har din hyresvärd rätt att säga upp ditt hyreskontrakt.

Läs också Värden vill vräka för vanvård - ifrågasatta bilder blir bevisning Rickard och Birgitta fick skulden för vägglöss – tvingas flytta: "Vart ska vi ta vägen?" Lulebo: De har orsakat spridning i hela huset 21-åring vägrade betala hyran – misshandlade sin hyresvärd med metallpinne Enköpingsbo kunde inte vistas i sin lägenhet på grund av kedjerökande granne

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.