Annons

Hyresgäster i Alingsås taggar upp mot bedragare

Alingsås Säger nej och slänger på luren. Så möter Astrid Wilisoo och Maja-Lisa Andreasson telefonsamtal om försäljning. Och ingen okänd släpps in.

Bedrägeriförsöken haglar tätt mot de boende. Ett par gånger i månaden får bostadsbolaget Alingsåshem samtal från hyresgäster som berättar att någon försöka lura dem på pengar. Och uppfinningsrikedomen bland bedragarna är stor. Senast ringde någon upp hyresgäster i Alingsås och meddelade att det kommunala bostadsbolaget skulle byta ut de elektroniska nycklarna, så kallade taggar. Detta skulle ske mot en kostnad av 600 kronor.

Hem & Hyra träffar hyresgästerna Astrid Wilisoo och Maja-Lisa Andreasson utanför det alldeles nybyggda huset på Bollvägen. De är båda medvetna om att de tillhör målgruppen för bedragare.
– De tror väl att de kan lura oss äldre kvinnor, säger Maja-Lisa Andreasson. Men jag tycker att jag är på min vakt. Jag slänger på luren om någon ringer och vill sälja något.
– Och jag öppnar inte dörren om någon som jag inte känner ringer på. Tack vare taggarna kan min son gå in, utan att jag behöver låsa upp. Det är tryggt, säger Astrid Wilisoo.
Men de är beredda på allt. Maja-Lisa Andreasson har till och med en sten i sin väska, om någon skulle ofreda henne.
– Ja, man vill inte råka ut för något otäckt, säger hon. Men vet ju aldrig och det är bra att vara beredd.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Alingsåshem säger att det är svårt att skydda hyresgästerna mot bedrägeriförsök, men man är noga med att berätta att bolaget aldrig ringer upp hyresgäster och erbjuder köp. När man varnar för bedragare gör man det via sina inarbetade kanaler, som bolagets hemsida
eller kundtidning. Det säger Jenny Bengtsson, kommunikatör på Alingsåshem.
– Hyresgästerna är ofta utsatta för bedrägeriförsök där någon utnyttjar vårt varumärke, säger hon.

Hon har ett kort råd som gäller alla hyresgäster och det är att aldrig köpa något i bostadsbolagets namn:
– Alla tjänster som man ska betala för är fusk. Gå aldrig på det! Lyckligtvis vet de flesta att det är
så, säger Jenny Bengtsson.

Annons
Läs också Bostadsbolaget i Mjölby varnar för oseriösa dörrförsäljare Bedragare tog sig in och rånade kvinna När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.