Annons

Hyresgäster drabbades av dålig ventilation

Huddinge Huvudvärk och hosta. Det är symptom som hyresgäster i Skogås råkade ut för i en lägenhet med dålig ventilation och mögel. Hyresvärden Akelius beklagar det inträffade.
Foto: Kenneth Samuelsson
Kristoffer och Therese Bard började må dåligt efter att mögel upptäcktes i badrummet.

Hem & Hyras granskning visar att Huddinge kommun misskött sitt tillsynsansvar och inte kontrollerat att hyresvärdar har en godkänd ventilation. En av hyresvärdarna som inte har kunnat visa att de har en godkänd ventilation är Akelius med över 100 lägenheter på Säterbacken i Skogås.

Att ventilationen hade brister uppdagades av Therese och Kristoffer Bard. De flyttade in i den nyrenoverade lägenheten för över tre år sedan. För ett år sedan upptäcktes mögel i kakelfogarna i badrummet. Trots att Akelius kom och sanerade möglet i maj så kom det tillbaka i september igen, enligt Kristoffer Bard.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

–  Det var en liten luden och hårig fläck i badrummet med mögel som växte. Samtidigt var luften torr och tung, det kändes inte som att ventilationen fungerade, säger han.

Therese Bard fick symptom som huvudvärk, nästäppa, hosta efter att möglet upptäcktes.

Efter det har Akelius justerat ventilationen som nu är godkänd. Bolaget har också gjort en fuktutredning som visade låga fukthalter. Förutom det pågår en mätning av luftfuktigheten i badrummet. Marie Westin, handläggare på Huddinge kommuns miljötillsynsavdelning, har varit ansvarig för Therese och Kristoffer Bards anmälan till kommunen. Hon har beslutat att lägga ner ärendet eftersom de inte längre kan konstatera någon olägenhet enligt miljöbalken.

Läs ocksåAnsedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig”

Kristoffer och Therese Bard säger att de inte märker av någon förbättring än så länge.

– Vi hoppas ju att det ska bli bättre men jag har tappat hoppet. Nu hoppas vi att Hyresgästföreningen kan hjälpa oss, säger Therese Bard.

Annons

En kontroll hos kommunen visar att Akelius senaste besiktning, som gjordes 2011, visade att ventilationen hade brister, bland annat var det för dålig ventilation i sex stycken badrum. Felen skulle åtgärdats och en ombesiktning skett senast i maj 2012. Men än idag har inte alla bristerna åtgärdats och en ombesiktning gjorts.

Läs ocksåMarianne, Magnus och Mikael tvingas leva i förfallet hus – mitt i lyxområdet: ”Som att vi inte har människovärde”

Henrik Källåker, chef Akelius region Stockholm, förklarar varför.

– Det har dragit ut på tiden eftersom konstruktionen i husen gör att vi måste göra nya hål i taken för att komma åt ventilationskanalerna. Sedan har vi inte varit överens om vilka åtgärder vi ska stå för och vilka som företaget som renoverade badrummen ska stå för, säger han.

Hur ser du på att hyresgäster har haft mögel och dålig ventilation i lägenheten och mått dåligt?

– Det är beklagligt att det tagit så lång tid och att de har mått dåligt, det beklagar jag. Sedan ska man komma ihåg att vi haft problem i två av 40 lägenheter där badrummen renoverats och de bristerna har vi åtgärdat.

Hur sköter ni ventilationskontrollen i era övriga fastigheter?

– Vi gör det vi ska  i andra fastigheter, här blev det så här av olika skäl. Generellt sett kan man också säga att det är viktigt att ha alla ventiler i fönstren öppna för att ventilationen ska fungera bra, säger han.

Annons

Emilie Stroh, arbets- och miljömedicinska kliniken i Lund, specialiserad på inomhusmiljö, säger att det är vanligt att människor reagerar i fukt- och mögelskadade byggnader. Symptomen är många och diffusa som till exempel huvudvärk, eksem, hosta och heshet.

– Det finns en tydlig koppling mellan dålig ventilation i kök och badrum och mögelförekomst. Sedan kan orsaken till mögel också vara att det är fukt i väggen eller golvet, säger hon.

 

 

Läs också De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Rebecka bor i fukt och mögel – felanmälningarna fastnar hos värden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.