Annons

Hyresgäster erbjuds förstahandskontrakt med hög hyra: ”Inget vi står bakom”

Stockholm Acceptera en hög hyra och skriv på inom tre dagar – annars kan du hamna på gatan. Budskapet till andrahandshyresgäster på Cervins väg är tydligt. Företaget Orimlig hyra som hjälpt hyresgästerna hävdar att de höga hyrorna är förankrade hos Hyresgästföreningen. ”Svårt att tro det eftersom hyrorna är för höga”, säger Manfred Klint, Hyresgästföreningen region Stockholm.
Cervins väg, villakvarter, Landia, Protax
Foto: Conny Pettersson
Hyresgäster på Cervins väg erbjuds förstahandskontrakt men hyran är hög.

Hem & Hyra har skrivit flera artiklar om hyresgästerna på Cervins Väg i Spånga som betalar höga hyror när de hyr av en mellanhand till hyresvärden Landia. Företaget Orimlig hyra har hjälpt hyresgästerna att kräva tillbaka hyra av mellanhänderna. Men bolaget har också drivit processer i tingsrätten och krävt att hyresgäster ska ha rätt att bo kvar med samma rättigheter som en förstahandshyresgäst.

Men i dag tog hela historien en oväntad vändning.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Hem & Hyra blev kontaktade av hyresgäster som fått ett brev från Orimlig hyra. I brevet från företaget står att företaget nu nått sitt mål – att hyresgästerna ska få förstahandskontrakt direkt med Landia och därmed slippa mellanhänderna. Hyresgästerna uppmanas att skriva på förstahandskontrakt inom tre dagar.

De som inte skriver på förstahandskontrakten kan då riskera att behöva flytta, enligt Orimlig hyras brev.

I brevet står att Orimlig hyra varit kontakt med Hyresgästföreningen för att säkerställa att hyresnivåerna som hyresgästerna ska få betala som förstahandshyresgäster är skäliga.

Läs ocksåBodde bland kriminella med skyhög hyra "sonen kom hem med vitt pulver"

Hyresgästerna erbjuds kontrakt med höga hyror

Det står ”Landia har nu accepterat att erbjuda hyror som ligger i linje med Hyresgästföreningens förhandlade hyror. Se listan nedan för att se vad som är skälig hyra för just din lägenhet.”
Som exempel står att en orenoverad tvåa på 50 – 59 kvadratmeter har en hyra på 9 500 kronor och en renoverad trea på 70 – 79 ska ha en hyra på 12 800 kronor.

Men hyresgästerna vi pratat med tror inte att förhandlade hyror är så höga och ifrågasätter att Hyresgästföreningen står bakom att nivåerna är så höga. Deras farhågor bekräftas av Manfred Klint, gruppchef på förhandling Hyresgästföreningen region Stockholm som är tydlig med att det inte stämmer att de förhandlade hyrorna på Järva skulle ligga på de här nivåerna.

Annons

– Nej det stämmer inte att hyrorna är så höga, jag skulle säga att de ligger cirka 2 000 kronor under de nivåerna, säger han.

Läs ocksåTidigare äldrebostäder hyrs ut dyrt till desperata – ”bättre att bo på gatan”Cervins väg Spånga

”Så höga är inte hyrorna på Järva”

Han är förvånad över att Orimlig hyra skriver att de varit i kontakt med Hyresgästföreningen och att någon skulle ha sagt att de höga hyrorna är skäliga och förhandlade.

– Jag tror inte att någon här har sagt det eftersom nivåerna inte stämmer, så höga är inte hyrorna på Järva, säger han.

Vad tycker du om att hyresgästerna får tre dagar på sig att skriva på förstahandskontrakt med höga hyror?

– Det är skit att hyresgäster blir pressade att skriva på dåliga avtal, säger han.

Enligt brevet ska de hyresgäster som skriver på tillbaka 42 procent av den överhyra de har betalat i upp till 24 månader.

Alban Dautay på Orimlig hyra vill inte berätta vem på Hyresgästföreningen han har fått siffrorna från. I ett mejl skriver han att hyrorna är höga men att det viktigaste är att hyresgästerna får förstahandskontrakt och den trygghet det innebär. Med förstahandskontrakt kan hyresgästerna sedan ställa krav på hyresvärden och förhandla ner hyrorna. Han menar att Landia från början ville ha högre hyror men att de sedan gick med på att sänka.

Annons

”Om hyran fortfarande är för hög – vilket jag tycker – så är det bra för då kan den pressas ned ytterligare. Hoppas att HGF gör det”, skriver han.

”Inte nöjd alls”

En hyresgäst i huset är inte alls nöjd med de hyror som erbjuds. Han har blivit erbjuden att skriva på ett kontrakt för en trea med en hyra på nästan 13 000 för 69 kvadratmeter.

– Vi har kämpat länge för att få ner hyrorna men nu erbjuds vi att få kontrakt med en högre hyra än tidigare. Det är något som är konstigt här, jag vet inte om jag kommer att skriva på, säger hyresgästen som vill vara anonym.

En annan hyresgäst berättar att han redan skrivit på ett förstahandskontrakt och att det känns bra. Han är nöjd med Orimlig hyras arbete och menar att de aldrig skulle blivit erbjudna förstahandskontrakt utan deras hjälp. Han tycker dock att hyrorna som erbjuds är alldeles för höga.

– Men jag betalade flera tusen kronor mer i hyra när jag var andrahandshyresgäst och nu när jag har ett förstahandskontrakt har jag mycket bättre förhandlingsläge och kan ta strid för att sänka hyran och även byta lägenheten, säger han.

Läs också Gigantiskt bulvanmål – 85 hyresgäster går samman och tar strid mot värden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.