Annons

Värden Jonas Ramstedt om hyresgäster som kan bli bostadslösa: ”Alternativet hade varit att de behövt flytta ut direkt”

Stockholm Hyresgäster fick löfte om förstahandskontrakt. Nu hävdar flera personer att de blivit lurade att skriva under papper som gör att de kan bli bostadslösa i höst. I dagarna kom de första uppsägningarna. Så här svarar hyresvärden Jonas Ramstedt på Hem & Hyras frågor.
Cervins väg
Foto: Ida Karlsson/Värmdö kommun
Ett 40-tal hyresgäster hos Jonas Ramstedts bostadsbolag Landia har skrivit på papper som gör att de kan bli bostadslösa i höst. Flera av dem säger att de blev lurade att skriva under.

Hem & Hyra har skrivit om att ett 40-tal hyresgäster hos Jonas Ramstedts bolag har skrivit på papper som gör att de kan bli bostadslösa i höst. Flera av dem säger att de blev lurade att skriva under.

Hem & Hyra har sökt Jonas Ramstedt, vd för Landia, för frågor om löften om förstahandskontrakt i samband med en överenskommelse med företaget Orimlig hyra.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Detta efter att hyresgästerna på Cervins väg i höstas tog strid för sina rättigheter och krävde tillbaka överhyra från mellanhänder som Landia hade anlitat.

Det slutade med en överenskommelse där hyresvärden skulle betala tillbaka en del av överhyran och erbjuda hyresgästerna förstahandskontrakt med Landiabolaget. Kontrakten skrevs innan årsskiftet.

Men kort efter krävde hyresvärden nya underskrifter och menade att de tidigare kontrakten inte var giltiga. Hyresgästerna skrev på, men har med sina nya underskrifter godkänt avstående från besittningsskydd. Det innebär att även om de hyr i första hand kan de tvingas flytta om hyresvärden säger upp dem och kan visa att husen ska renoveras.

Läs ocksåMiljardvärden lovade förstahandskontrakt - nu har massuppsägningar påbörjatsCervins väg. Avstående från besittningsskydd.

Jonas Ramstedt svarar via mejl.

Hyresgäster säger att de har blivit lurade att skriva på avstående från besittningsskydd. Vad tänker du om det?

Annons

– Vi var väldigt tydliga med Orimlig Hyra som ju hade fullmakt från samtliga hyresgäster men det framgick även tydligt i tidsbegränsningen i hyresavtalet samt att de behövde avsäga sig besittningsskyddet i en separat handling.

Läs ocksåLandias vd försvarar höga hyror på Cervins väg: ”Vi skulle kunna ta ut ännu högre hyror”Cervins väg i Bromsten

Hyresgäster säger att ni sagt att Skatteverket kräver datum och ny underskrift för att hyresavtalet skulle gälla. Vad har Skatteverket med det att göra?

– Ingen aning, jag har aldrig hört det förut. Återigen, alla hyresgäster som har fått ett så kallat rivningsavtal har aldrig blivit erbjuden något annat och alternativet hade varit att de behövt flytta ut direkt. Detta möjliggjorde att de fick nio månader på sig att hitta nytt boende vilket också kommunicerades väldigt tydligt såväl då som under de fem månader som gått sedan dess.

Landias representant har lovat hyresgäster som skrivit under avstående från besittningsskydd att de ska erbjudas andra lägenheter under renoveringen. Varför ska de i så fall avstå från besittningsskydd?

– Vi har lovat att i den utsträckning vi kan försöka erbjuda de hyresgäster som har rivningsavtal andra lägenheter som vi får lediga i vårt bestånd. Vi kommer dock inte kunna erbjuda alla som har rivningsavtal denna möjlighet varför vi alltid i vår kommunikation uppmanar de som har rivningsavtal att söka annan bostad innan deras rivningsavtal går ut.

Du sa i samband med uppgörelsen med Orimlig hyra att hyresgästerna skulle kunna bo kvar och få förstahandskontrakt.

Annons

– Den absoluta majoriteten har ju fått förstahandsavtal förutom de som fått så kallade rivningsavtal vilket utgör en mycket liten del. Det är precis i enlighet med det vi sa då och det som nu sker.

Den 25 januari skriver du i ett mejl till Hem & Hyra att ett antal lägenheter skulle renoveras ”så där bor hyresgäster på tidsbegränsade kontrakt. Men vi håller på att bygga nya lägenheter i en del av fastigheten samt kommer få en del vakanta lägenheter i hus 9 varför vi kommer kunna erbjuda ett förstahandskontrakt senare i år”.

Nu säger du att det inte är så.

– Vi kommer självklart försöka erbjuda de familjer med rivningskontrakt att få förstahandshyresavtal i de lägenheter som vi har vakanta. En förutsättning är dock givetvis att vi har lediga lägenheter och att dessa lägenheter passar för dessa familjer.

Några dagar senare har hyresgäster på Cervins väg fått brev om uppsägning.

Läs också Bodde bland kriminella med skyhög hyra "sonen kom hem med vitt pulver" Tidigare äldrebostäder hyrs ut dyrt till desperata – ”bättre att bo på gatan” Socialchefen om hyresvärdens massanmälningar: "Kan väcka mycket oro"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.