HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäster har fått nya hem efter brand i Annelund

Herrljunga Brandorsaken i ett radhus i Annelund i Herrljunga är fortfarande oklar. Fyra lägenheter totalförstördes, ytterligare fyra fick utrymmas på grund av att de nu saknar el, vatten och värme. Men alla hyresgästerna har fått tak över huvudet, tack vare hyresvärden Herbo.
Foto: Kajsa Wedberg
Radhusbranden i Annelund fick ett snabbt förlopp, men ingen människa skadades. Alla hyresgästerna har fått tak över huvudet med hjälp av Herbo.

Det var på måndagskvällen som radhuslängan i Annelund brandhärjades. Elden spred sig dramatiskt och de boende fick lämna sina bostäder i all hast. Hyresvärden Herbos vd Christer Johansson fick telefonsamtal från räddningstjänsten och åkte genast med en kollega till platsen för att stötta hyresgästerna.

– Det gällde att försöka få tag på alla de drabbade, berättar han. Och se till att de fick tak över huvudet på natten. Men det gick bra. Det är väl fördelen med att bo på en liten ort, grannar, vänner och släkt ställde upp direkt och jag vill passa på att ge en stor eloge till dem. Det hela löste sig på ett smidigt sätt.

Läs ocksåP-platsernas bredd passar en folkabubbla - men nu finns en halvmeter bredare bilar

Bostadsbolaget har egentligen ingen juridisk skyldighet att lösa bostäder för branddrabbade hyresgäster, då det är försäkringsbolagen som ska stå för det. Men Christer Johansson säger att man som hyresvärd genast tog på sig det och hittade alternativa bostäder.

Christer Johansson säger att det även löst sig att hitta tak över huvudet för de drabbade på lite längre sikt. Herbo hade några tomma lägenheter i grannorten Ljung, dit drabbade kunnat flytta.

Fyra lägenheter är totalförstörda. Och fyra lägenheter saknar fortfarande el, vatten och värme, då ledningarna till det huset gick under det brunna huset.

Läs ocksåTusentals bilar skadas på parkeringar – hyresvärdar vill göra p-platser bredare

– Vi försöker lösa det så snabbt som möjligt, men jag vet inte hur lång tid det kan ta innan de kan flytta tillbaka till sina lägenheter där, säger Christer Johansson.

Vad som händer med den nedbrunna radhuslängan är ännu för tidigt att säga något om. Christer Johansson säger att resterna av de brunna husen måste rivas och man väntar på rivningsbeslut. Först därefter kan bolaget se om försäkringarna täcker en återuppbyggnad eller vad som kommer att hända.

– Men det jag måste framhålla är att vi är oerhört tacksamma över att ingen människa skadades vid branden, säger Christer Johansson. Det är det viktigaste av allt i en sådan här situation.

Läs ocksåIngemar möttes av mosad framskärm – fler skador när bilar växer ur p-platserna

Polisen utreder branden som mordbrand och har genomfört en teknisk undersökning av brandplatsen. Den undersökningen har försvårats av att räddningstjänsten tvingades att kalla in en grävskopa för att komma åt brandhärdarna när elden åter tog fart.

 

Läs också De tvingades skriva sig på fel adress - Skatteverket går emot sina egna regler Gaskrisen: Eva hotas av sexdubblad värmekostnad – ”Vet inte hur jag ska ha råd”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.