Annons

Hyresgäster hjälper flyktingar

Linköping Stångåstaden och Röda korset gör gemensam sak för att hjälpa nyanlända flyktingar i Linköping. Under tre dagar samlas kläder och andra saker in i bostadsområdet Ryd.
Foto: Jenny Knutsson
Mustafa Aljtem från Röda korset tar emot det som Rydsborna vill skänka.

– Idén kommer från en kollega som är områdesansvarig på T1. Där ordnade man en insamling i höstas när det började komma fler och fler flyktingar. Det blev jättelyckat så därför vill vi göra det i Ryd också.

Det säger Anando Mesic, projektledare för stadsdelsutveckling hos Stångåstaden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Under tre dagar kan den som vill skänka något göra det i Rydshuset, i stadsdelens centrum. Där tar Mustafa Aljtem från Röda korset emot.

– Direkt när vi öppnade kom de första för att lämna grejer. Titta så mycket vi har fått in på bara en timme, säger han och pekar på den växande högen.

Ett bord, en resväska, ett diskställ och en skateboard. Och så mängder med kläder. Allt utom större möbler tas emot för att fördelas till dem som behöver genom Röda korset.

Läs ocksåHannas familj fast i väntrummet efter flykten från Ukraina – ”Vill kunna klara oss själva”Hanna Veretennykova och Oleg Makarov med barnen Maria och Michael är flyktingar från Charkiv i Ukraina. Tack vare massflyktsdirektivet kan de stanna i Sverige, men det går för närvarande inte att komma vidare i asylprocessen.

– Rydsborna är generösa. De tänker på andra, säger Mustafa Aljtem.

Annons

För honom och Röda korset är denna typ av verksamhet inget nytt. Men varför väljer Stångåstaden att engagera sig?

– Vi är ett kommunalt bostadsbolag och ska ta ett socialt ansvar, säger Anando Mesic.

Läs ocksåTröstlös väntan på större lägenhet för fyrabarnsfamiljenShabane sover i köket med sitt yngsta barn. Hennes man och deras två döttrar delar sovrummet. Lägenheten i Trollhättan är på två rum och kök. "Vi behöver något större", säger Shabane.

Stångåstaden bidrar framför allt genom att sprida information om insamlingen och att tillsammans med kommunen upplåta en lokal.

– Bostadsbristen är nog det största problemet. Vi är den största hyresvärden i stan och har inga lediga lägenheter. Men det löser man inte så snabbt, säger Anando Mesic.

Han tycker att det känns bra att i alla fall kunna göra något.

Annons

– Jag kom själv som flykting från Bosnien 1995. Det har gått bra för mig och nu får jag bidra med något tillbaka. Det är jag stolt över.

Insamlingen pågår till och med i morgon, onsdag. Anando Mesic hoppas att liknande insatser ska kunna genomföras i fler stadsdelar.

– Men det är inget som är planerat ännu, säger han.

Läs också Nedlagda skolor och sporthallar – så gör Norrland plats för ukrainska flyktingar Därför vill ukrainska paret stanna i Sverige: ”200 år av neutralitet” Viktoria från Kiev bor i studentrum – så skapar värdarna rum åt flyktingar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.