Annons

Hyresgäster kan få köpa billig sol-el av Familjebostäder

Järva Familjebostäders solcellsanläggningar producerar massa el som bolaget inte gör av med. Nu vill bolaget sälja elen billigt till 1 500 hyresgäster i Rinkeby.
Foto: Gustav Kaiser
Helena Ulfsparre, miljöchef på Familjebostäder vill sälja billig solel till hyresgäster.

Familjebostäder har installerat solcellsanläggningar på 15 fastigheter och har som princip att sätta upp solceller på taken vid nyproduktion. Men solcellerna producerar mycket mer el än fastigheterna förbrukar under sommartid och när solen skiner.

Enligt Helena Ulfsparre, miljöchef på Familjebostäder, ser bolaget nu över om överskottselen istället kan säljas till rabatterat pris till hyresgästerna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Idag säljer vi elen på spotmarknaden men vi får dåligt betalt eftersom det finns ett överskott av el när solen skiner som mest, så vi tänkte att vi istället kan leverera den till hyresgästerna, säger hon.

Annons

Solcellerna producerar ett överskott på 25 procent, vilket blir 175 000 kilowattimmar från de 15 fastigheterna. Det ska jämföras med årsförbrukningen av hushållsel i en lägenhet som ligger på cirka 2 000 kilowattimmar.

– Det vore fantastiskt att kunna erbjuda solel till de cirka 1 500 lägenheter i Rinkeby som är i de byggnader vi har solceller. Vi sätter solceller på i princip all vår nyproduktion så kan det bli aktuellt där också.

Läs ocksåStockholms kommunala bostadsjättar kräver 7,8 procent i hyreshöjning: "På tok för högt"

Men för att det ska bli verklighet så måste det fungera praktiskt att föra över elen från centralen i husen till hyresgästernas lägenheter.

Annons

– Vi kommer att testa tekniken i en fastighet i Rinkeby med 150 lägenheter först för att se om det är praktiskt möjligt, säger hon.

Läs också Chockbeskedet: Familjebostäder vill höja hyran 90 procent för pensionärer Hyresgäster utvandrade men behöll sina hyresrätter – nu sägs elva personer upp Misstänkt svartuthyrare uppsagd – avslöjades av Instagrambilder på solnedgång och grönkål Överenskommelsen klar – hyrorna höjs för 165 000 Stockholmare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.