HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäster med paraboler får bo kvar

Nyheter Värden ville säga upp hyresgästerna eftersom de inte monterat ner sina parabolantenner. Men hovrätten hänvisar till Europakonventionens tidigare beslut och låter dem bo kvar.
Parabolantenner vållar fortfarande konflikter mellan hyresgäster och värdar.

För några år sedan var parabolernas vara eller icke vara på de svenska hyreshusfasaderna en het fråga. En hyresgäst i Rinkeby som blev uppsagd på grund av att de monterat en parabol för att kunna se tv-program från hemlandet Irak. Hovrätten gav värden rätt att säga upp hyresgästerna.

När paret drev frågan vidare till Europadomstolen tog ärendet en annan vändning – domstolen gav Sverige bakläxa. Informationsfriheten ansågs vara av stor vikt och paret kunde inte se tv på sitt modersmål på något annat sätt. De fick så småningom 15 000 kronor i ersättning av svenska staten, enligt beslut i Högsta domstolen.

Läs ocksåÄndrade adress tolv gånger - klen bevisning när Kfast försökte bryta kontrakt

Nu har två hyresgäster i Vällingby i nordvästra Stockholm kunnat luta sig emot Europadomstolens beslut.
Värden ville säga upp de två hyresgästerna från smålägenheterna på omkring 20 kvadratmeter och hänvisade bland annat till att antennerna orsakat fuktskador på fönsterkarm och båge. I ett av fallen menar värden att parabolen gjort att puts släppt från fasaden och kunnat skada tredje man.

I båda fall gör hyresgästerna, som företrätts av Hyresgästföreningen, gällande att det inte är de som monterat antennerna. Parabolerna är numera är borttagna.

Hovrätten gör, liksom tidigare hyresnämnden, bedömningen att Europadomstolens beslut väger tungt. Det som framkommit är inte tillräckligt för att hyresgästerna ska sägas upp och hovrätten ger dem rätt att bo kvar. Besluten kan inte överklagas.

Läs ocksåAvbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna"
Läs också Värdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut" Pojke föll sex meter när balkongen gav vika – hyresvärden dömd på nytt Hyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.