Annons

Hyresgäster på Norra fäladen kräver svar från LKF

Lund I april införs Lundamodellen som ger hyresgästerna justerad hyra beroende på läget. Men i området Offerkällan på Norra fälanden har hyressänkningen uteblivit.

Nu stormar de boende mot det kommunala bolaget. I ett brev till LKF begär hyresgästerna besked om orsaken till den uteblivna sänkningen. I brevet påpekar man att LKF tidigare informerat representanter för den lokala hyresgästföreningen Offerkällan om att modellen skulle innebära en hyressänkning på strax under 10 procent för de boende som ännu inte fått sina lägenheter renoverade.

­– Det pågår ett stort ombyggnadsprojekt som inte är klart förrän nästa år. Därför har vi valt att hantera Offerkällan separat, säger Gunilla Flygare, marknadschef på LKF.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hon bekräftar att Lundamodellen förmodligen skulle innebära en hyressänkning för de boende i området men att införandet komplicerats av den pågående ombyggnaden.

­– Ombyggnaden innebär en standardhöjning som ger högre hyra. Vi vill ta ett samlat grepp. Det viktiga är att bli överens med Hyresgästföreningen. Frågan om eventuell retroaktivitet får tas med i förhandlingen. Lundamodellen gäller från 1 april.

LKF har inte gått ut till de boende med någon information om orsaken till fördröjningen.

Annons
Läs ocksåMichael utredde hyresgäst för misstänkt fusk - svaret: "Ska slakta honom"Sveriges rikes lag samt Michael Svalenius, utredaren som fick ta emot hot på jobbet.

– Jag tror det beror på själva omfattningen av det hela. Lundamodellen påverkar nästan 8 200 lägenheter och vi har jobbat febrilt. Och så känns det bättre att gå ut med information när man har något att informera om, säger Gunilla Flygare.

Hon räknar med att de boende kommer att få besked någon gång under april månad.

Petter Ek, förhandlare på Hyresgästföreningen, förstår frustrationen bland de boende.

Läs ocksåFick andra chans att bo kvar – ska ha hotat att ”slakta” värdens personalHyreskontrakt och LKF:s skylt i Lund

 – Det är klart att det väcker frågor när man slarvar med informationen på det här viset.

Annons

 Kunde inte Hyresgästföreningen stått på sig och krävt att modellen skulle införas den 1 april?

– Jo det kunde vi kanske, men vi vill ju att det ska bli så bra för alla inblandade. Nu ska vi ta fram en helhetslösning som både väger in de pågående renoveringarna och Lundamodellen.

Fakta: Lundamodellen

Det är LKF, Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna Syd som enats om en ny modell för hyressättning av lägenheter i Lund där läget ges större betydelse.

För LKF:s del ska modellen innebära ett nollsummespel med höjningar och sänkningar som tar ut varandra. För de privata fastighetsägare som enbart har lägenheter i centrala lägen kommer dock Lundamodellen innebära större hyresintäkter.

Skillnaden mellan ytterzonen och innerzonen i Lund blir 1 300 kronor i månaden för en trerumslägenhet. Flyttar man till likadan lägenhet i Veberöd sjunker hyran med ytterligare 450 kronor i månaden.

Totalt påverkas 8 171 hyresgäster av modellen. För den stora merparten förändras hyran med max 250 kronor. Större förändringar än så fasas in med 250 kronor om året.

Läs också Hyrde ut till inneboende minst 100 gånger via Airbnb – 69-årig ”superhost” tvingas flytta Grannarna vill stoppa värdens planer: "Kommer att bli rena kyrkogården" Anklagades för svartuthyrning - då räddade pandemin Bengts och Evas hyreskontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.