Annons

Hyresgäster protesterade mot vinstuttag

Linköping Hyresgästföreningen protesterar mot planerna att låta delar av Stångåstadens vinst gå till annan kommunal verksamhet. På tisdagen hölls en manifestation utanför Stadshuset.
Foto: Jenny Knutsson
,

Den styrande majoriteten i Linköpings kommun, det vill säga Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna, vill ta 55 miljoner kronor av Stångåstadens vinst till annan verksamhet med bostadskoppling. Detta enligt det budgetförslag som kommunfullmäktige ska ta ställning till i dag.

Hyresgästföreningen är kritisk och på tisdagsmorgonen samlades flera representanter från föreningen utanför Stadshuset för att dela ut flygblad och prata med politikerna när de anlände till mötet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Några politiker vägrade att ta emot materialet, medan andra stannade för att prata en stund.

En av dem är Kärstin Brattgård (S), ersättare i kommunfullmäktige. Hon lyssnade på vad Hyresgästföreningens representanter hade att säga, men höll inte med om kritiken.

– Det påverkar inte hyrorna. Det här är ett socialt sätt att se på kommunen, tycker hon.

Läs ocksåSmåstadsidyll med skamfilat rykte - nu fyller Skäggetorp 50En man och en kvinna i Skäggetorpscentrum.

Men Christina Österberg från Ljungsbro och de andra församlade hyresgästerna menar att det i själva verket handlar om en extra skatt som drabbar just dem som bor hos Stångåstaden.

Annons

– Om man ska göra åtgärder för samtliga invånare så är det skattehöjning som gäller för att få in mer pengar. Hyresgästerna ska inte betala välfärden i Linköpings kommun, säger hon.

Linus Nilsson bor i Övre Vasastaden och hade tagit ledigt från jobbet för att kunna vara med och prata med politikerna.

Läs ocksåSå vill hyresvärdarna göra Berga mer attraktivt

– Jag tycker att det är viktigt att vara här och visa vad vi tycker.

Han kallar vinstuttaget ”obra”.

– Med tanke på att man behöver rusta upp de lägenheter man har. Dessutom tror jag att man förstör hyresförhandlingarna för en tid framöver, säger Linus Nilsson.

Annons

Tror du att er närvaro påverkar det beslut som kommunfullmäktige ska ta i dag?

– Nej, det tror jag inte. Men vi måste göra någonting, säger Christina Österberg, som också tagit semester för att vara med.

Hon fick rätt, för efter en lång debatt godkände kommunfullmäktige majoritetens budgetförslag.

– Vi får följa upp det här under året och se vad kommunen använder pengarna till, så att de verkligen går till bostadsrelaterade ändamål, säger Annika Onttonen, verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen, som var med och organiserade manifestationen.

Läs också Fler felanmälningar när lägenheten blir arbetsplats Hyreshöjningen skjuts upp - så här stor blir den Anklagade grannen för olaglig tvätt - nu måste 77-åringen flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.