Annons

Hyresgäster protesterar mot försämrad postservice

Göteborg ​ Hos hyresgästerna i Eriksbo i Göteborg står inte Posten högt i kurs just nu. I början av februari försvann postservicen från livsmedelsaffären i området. I stället tvingas hyresgästerna nu ta sig ner till grannstadsdelen Hjällbo för att uträtta sina postärenden.  Droppen kom när brevlådan i förra veckan utan förvarning flyttades ut från området och upp till en enslig busshållplats en bit bort.

​- Det här är verkligen under all kritik och det kan vi bara inte godta, säger hyresgästen Belinda Steffensen-Filo, initiativtagare till det protestmöte som igår eftermiddag hölls i och utanför mataffären i Eriksbo.

– Här i Eriksbo blir servicen bara sämre och sämre, allt försvinner härifrån. Men det går inte att hålla på att utarma en stadsdel på det här sättet, det är verkligen inte till gagn för området.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Det var en upprörd samling, mestadels något äldre hyresgäster, som slöt upp på gårdagens improviserade möte. Det muttrades högljutt i leden om ”pampar som bara tänker på sina höga löner och saftiga bonusar och inte bryr det sig minsta om konsekvenserna för vanligt folk”.

– De som beslutar om sån här dynga har varken hjärna eller hjärta i kroppen, menar Stig Gustafsson som bott i Eriksbo sedan 1995.  Det bor många pensionärer här i området och många går med rullator. Ska de tvingas åka färdtjänst ner till Hjällbo och stå i långa köer därnere där det inte ens finns en stol att sitta på bara för att hämta ut ett paket eller brev?

Förutom ilskan över den försämrade servicen finns också en oro för hur affären ska klara sig.

Annons
Läs ocksåGatuprotest mot allmännyttans krav i GöteborgOla Terlegård och Catherine Holt är med och arrangerar en protest i Göteborg mot att de kommunala bostadsbolagen kräver att få höja hyran med 6,8 procent.

– Om man nu tvingas sätta sig på bussen och åka fram och tillbaka till Hjällbo så handlar nog de flesta därnere också, säger hyresgästen Rose-Marie Löfgren. Så det finns risk för att affären kanske inte överlever.

I Eriksbo finns omkring 1 000 lägenheter, varav merparten är hyreslägenheter. Men det är vare sig områdets storlek eller något som helst missnöje med det tidigare postombudet som ligger bakom flytten av postservicen, enligt Reidun Larsson, områdeschef för postombuden i Västra Sverige.

– Det här är en utveckling som pågår i hela Sverige och där vi har skrivit om alla våra tidigare avtal. Vi har nu ramavtal med Ica, Coop och Axfood och därför är vår inriktning att i första hand samarbeta med någon av dem.

Läs ocksåDemonstration mot rekordhöga hyreskrav i BiskopsgårdenHyresgäster i Boskopsgården demonstrerar mot Willhems krav att få höja hyran med 10 procent. Willhem vill dessutom dra in pengarna till hyresgästernas samlingslokaler.

– I Eriksbo har vi gjort den bedömningen att det är möjligt att flytta postservicen till Ica i Hjällbo. Det är inte särskilt långt mellan områdena, det går buss och Hjällbo kan erbjuda en bra service och hög kvalitet.

Annons

– Sedan förstår jag att de som bor i Eriksbo anser att det skett en försämring eftersom de får längre väg och att det blir svårare för dem som har svårt att förflytta sig. Men på sikt bedömer vi att detta är en bra lösning, säger Reidun Larsson.

Flytten av brevlådan gjordes av praktiska skäl, enligt Reidun Larsson, som dock beklagar att informationen om att lådan flyttats och vart  varit bristfällig.

– Det är ju många som åker buss och då ansåg vi det praktiskt att placera brevlådan vid hållplatsen. Men vi får titta på hur det fungerar att ha den där.

Läs också Hyresgäster demonstrerade mot värdarnas rekordkrav Sovsäckar för att lyfta bostadsfrågan Göteborg nav för protester mot marknadshyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.