Annons

”Hyresgäster ska inte kunna sägas upp efter brand”

Stockholm Hyresgäster som får sin lägenhet förstörd i en brand kan kastas ut av värden med stöd av hyreslagen. I en motion kräver Lars Westerberg, Hyresgästföreningen, en lagändring.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om Jimmy Klasén i Stockholm, som fick sin lägenhet förstörd i en brand och blev uppsagd med stöd av hyreslagen.

Nu kräver Lars Westerberg, ledamot i Hyresgästföreningen Lunds styrelse och ersättare i Regionstyrelsen, att lagen ändras.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är helt oaccetabelt att du kan bli av med kontraktet om din lägenhet förstörs i en brand. Lagen bör ses över och ändras, säger Lars Westerberg.

Han skrev nyligen motionen ”Ändring i hyreslagen till följd av bränder i bostäder”, som har antagits av Hyresgästföreningen region Södra Skåne och nu skickats vidare till Hyresgästföreningens förbundsstämma 2016. 

Annons

– Jag vill att förbundsstämman ger den nya förbundsstyrelsen i uppdrag att arbeta för att ändra hyreslagen så att en hyresgäst får bo kvar även om en skada har drabbat lägenheten genom en brand, säger han

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

Att hyresvärdar använder hyreslagen som argument för att kasta ut hyresgäster fick dåvarande justitieminister Thomas Bodström att reagera. År 2006 tillsatte han en utredning som bland annat skulle se över hyreslagens möjligheter att säga upp någon när det brinner.

Utredningen föreslog år 2008 en lagändring där det framgår att den som inte varit vållande till branden ska få bo kvar. En lagändring som bland annat Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna stod bakom. 

Annons

När utredningsförslaget presenterades var Thomas Bodström utbytt mot Beatrice Ask, som valde att inte ändra lagen. En linje som nuvarande justititieminister Morgan Johansson har fortsatt på.

Läs ocksåHyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhetEn kvinna och hennes sambo har i flera år ringt störningsjour och hyresvärd vid ljud i ett hyreshus. Dessutom har de uttryckt sig rasistiskt mot grannar och gjort orosanmälningar. Nu säger hyresvärden upp avtalet med kvinnan – och kräver att de flyttar.

– Det är dags att de ansvariga politikerna tar tag i frågan innan riksdagsvalet 2018, säger Lars Westerberg.

Läs också Sopkaos på balkongen – hyresgäst uppsagd för tredje gången Krossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen" Hade "råd" att köra Voi - tvingas flytta efter att socialen vägrat betala hyran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.