HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Hyresgäster ska inte kunna sägas upp efter brand”

Stockholm Hyresgäster som får sin lägenhet förstörd i en brand kan kastas ut av värden med stöd av hyreslagen. I en motion kräver Lars Westerberg, Hyresgästföreningen, en lagändring.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om Jimmy Klasén i Stockholm, som fick sin lägenhet förstörd i en brand och blev uppsagd med stöd av hyreslagen.

Nu kräver Lars Westerberg, ledamot i Hyresgästföreningen Lunds styrelse och ersättare i Regionstyrelsen, att lagen ändras.

Läs ocksåLösspringande hund bajsade fritt – nu åker husse ut

– Det är helt oaccetabelt att du kan bli av med kontraktet om din lägenhet förstörs i en brand. Lagen bör ses över och ändras, säger Lars Westerberg.

Han skrev nyligen motionen ”Ändring i hyreslagen till följd av bränder i bostäder”, som har antagits av Hyresgästföreningen region Södra Skåne och nu skickats vidare till Hyresgästföreningens förbundsstämma 2016. 

– Jag vill att förbundsstämman ger den nya förbundsstyrelsen i uppdrag att arbeta för att ändra hyreslagen så att en hyresgäst får bo kvar även om en skada har drabbat lägenheten genom en brand, säger han

Läs ocksåBlev av med hyresrätt efter att ha avslöjats som scoutledare

Att hyresvärdar använder hyreslagen som argument för att kasta ut hyresgäster fick dåvarande justitieminister Thomas Bodström att reagera. År 2006 tillsatte han en utredning som bland annat skulle se över hyreslagens möjligheter att säga upp någon när det brinner.

Utredningen föreslog år 2008 en lagändring där det framgår att den som inte varit vållande till branden ska få bo kvar. En lagändring som bland annat Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna stod bakom. 

När utredningsförslaget presenterades var Thomas Bodström utbytt mot Beatrice Ask, som valde att inte ändra lagen. En linje som nuvarande justititieminister Morgan Johansson har fortsatt på.

Läs ocksåOmfattande brand i hyreshus i MalmöHyresgästen Afsaneh Gholami vet inte när hon kan återvända till sin lägenhet på Smedjegatan - eller hur den påverkats av branden.

– Det är dags att de ansvariga politikerna tar tag i frågan innan riksdagsvalet 2018, säger Lars Westerberg.

Läs också Konsthandlare gjorde en tavla - vräks från lägenhet Trodde att lägenheten var hemsökt – tände eld på sovrummet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.